Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сила — в портфелі

Банки вважають за краще продавати іноземцям лише частину акцій
11 квітня, 00:00
МАЛЮНОК IГОРЯ ЛУК'ЯНЧЕНКА

Гроші в усьому світі дорожчають, а отже, активи продаватимуться, попри політичну ситуацію. Про це свідчить інтерес до купівлі українських банків іноземними інвесторами. Але найцікавіше, що останнім часом іноземний капітал приваблює не тільки можливість стати стратегічним інвестором. Чималий інтерес демонструється до портфельних інвестицій.

У свою чергу українські банки мають свою вигоду продавати «наліво» невеликі пакети акцій. Це — прагнення підвищити капіталізацію. Днями харківський «Мегабанк» оголосив про продаж 20% акцій іноземним портфельним інвесторам із Швейцарії, Австрії, Німеччини, Росії. Також частину акцій купив один з українських інвестиційних фондів. За словами голови правління банку Віктора Субботіна, такий крок спричинений прагненням розширити присутність на фондовому ринку. На його думку, в умовах зростаючої конкурентної боротьби між системними банками (перша десятка банківського рейтингу) для менших банків єдиний спосіб уникнути банкрутства — це або об'єднатися, або «продатися» іноземним інвесторам. Однак втрачати повний контроль над банком хочуть аж ніяк не всі акціонери. У «Мегабанку» був свій аргумент цього не робити — банку належить єдиний розрахунковий центр із платежів за енергоносії та комунальні послуги, що дозволяє сплатити всі подібні витрати однією квитанцією. Такою послугою банку вже користується 10% населення всієї України. За словами Субботіна, до них неодноразово надходили пропозиції про повну купівлю, однак банк віддав перевагу «портфельникам» перед стратегічним інвестором.

Саме ця послуга, до речі, й дозволила банку отримати за свої акції досить велику суму — близько 20 мільйонів доларів. Причому продавали акції з коефіцієнтом 4,1 по відношенню до власного капіталу. Для прикладу системний «Укрсоцбанк» продали з коефіцієнтом приблизно 5. За словами генерального директора інвестиційної компанії «Concorde Capital», яка займалася розміщенням акцій «Мегабанку», Ігоря Мазепи, вигідно продати іноземним інвесторам саме або системні банки зі значним капіталом й активами, або банки, що займають істотну частку в якійсь конкретній ніші, або які надають унікальну послугу. За наявності цих моментів, інвестори справді можуть розраховувати суттєво підвищити свою капіталізацію.

За словами Мазепи, продаж частини акцій іноземним інвесторам суттєво вплине на можливості банку з залучення кредитних коштів. «Сам по собі факт присутності в капіталі «Мегабанку» відомих портфельних інвесторів збільшить здатності банку займати більш дешеві гроші, дозволить його менеджменту з сильніших позицій розмовляти з міжнародними кредиторами», — зазначив фахівець. Крім того, успішно «продавшись», банк вирішив провести додаткову емісію на суму 65 мільйонів гривень. Ці гроші згодом також підуть у капітал банку. Тобто ставши частково іноземним, банк планує протягом найближчих років ввійти до системних.

До речі, такий спосіб зайняти місце в десятці вже використовував банк «Форум», який восени 2005 року продав 10% своїх акцій іноземним інвесторам. За словами Мазепи, це досить ефективно вплинуло на його розвиток — уже незабаром він може помітно піднятися в рейтингу. Тож частковий продаж цілком може бути ефективним засобом для невеликих банків, які не хочуть повторювати долю «Гаранта» та «Інтерконтинентбанку», але й не збираються відмовлятися від статусу українських банківських установ. До речі, за словами Мазепи, повний продаж банків уже поступово втрачає свою популярність — «найагресивніші покупці задовольнили свій інтерес». Крім того, зазначає Мазепа, східноєвропейські банки зараз продаються за ставками 2,7— 3,5. У нас же ставка піднялася до 4,5—5, і вважається багатьма західними інвесторами дуже високою для повної купівлі. Водночас, каже генеральний директор «Concordа», українські банки цікаві західним інвесторам через свою швидко зростаючу історію. Але головне, що інвесторам такі вкладення вигідні: той самий «Форум» приніс своїм «портфельникам» із листопада 80% річних. Щоправда, така рентабельність, за словами Мазепи, є лише нижньою межею.

Тому своє бажання вкладати гроші в банківську систему України іноземці, швидше за все, реалізовуватимуть, стаючи портфельними інвесторами. Мазепа прогнозує, що такий попит протримається ще 1,5— 2 роки. Тим більше, що вибори на привабливість ринку не вплинули. Той самий «Мегабанк» продав свої акції саме в останній тиждень перед ними. Як зазначає брокер Concorde Capital Лукас Ромріелль, більшість інвесторів розуміють, що, попри політичну нестабільність, Україна залишається привабливим ринком. А створення урядової коаліції, за його словами, в будь-якому форматі — помаранчевому або блакитному, позитивно вплине на фондовий ринок, оскільки свідчитиме про компроміс політичних сил. За його оцінками, акції банків зараз займають друге місце після акцій генеруючих компаній.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати