Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У майбутньому авто будуть... спілкуватися між собою

Міжнародна компанія представила тренди автомобільної індустрії та міст майбутнього в розробках українських інженерів
26 вересня, 10:24
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Міжнародна компанія, що надає послуги з розробки цифрових продуктів GlobalLogic у співпраці з Winner Imports Ukraine (офіційний імпортер Ford, Volvo, Jaguar, Land Rover, Porsche і Bentley), вперше продемонструвала у дії деякі свої розробки, які можуть використовуватися в автомобілях майбутніх поколінь, для українців.

Йдеться про технології передачі даних між розумними автомобілями, а також системи комп’ютерного зору для допомоги самому водієві і реалізації функцій автопілота.

Віце-президент зі стратегічних ініціатив GlobalLogic Андрій Яворський порівняв сучасний автомобіль зі смартфоном. Транспортний засіб стає дедалі більш програмним продуктом, і саме програмні технології, на думку Андрія, визначатимуть основу автомобіля в майбутньому.

Технології машинного навчання (machine learning, ML) і комп’ютерного зору дозволяють автомобілю бачити навколишню обстановку, розуміти своє положення в просторі і будувати карти, які можуть використовуватися для безпілотного водіння.

Фахівці GlobalLogic переконані, що саме комп’ютерний зір має найбільші перспективи для цілей автономного водіння. Також українські інженери розробляють системи розпізнавання водія за обличчям і моніторингу стану водія під час руху. Ці технології також працюють на основі систем розпізнавання зображень.

Розумні автомобілі, здатні спілкуватися між собою, — ще один тренд автомобільної індустрії та міст майбутнього. Досвід участі в побудові інфраструктури розумного міста в США надає українським інженерам можливість створювати власний прототип системи спілкування автомобілів між собою. Концепт під назвою Smart City — це система спілкування автомобільних комп’ютерів між собою й іншими елементами дорожньої інфраструктури на основі протоколів V2V (автомобіль-автомобіль) і V2X (автомобіль-усе довкола). Ця система дає змогу ефективно управляти транспортними потоками і міською інфраструктурою на основі великих даних.

Поки безпілотні автомобілі майбутнього лише плануються до виходу на ринок, уже сьогодні робиться величезна робота для того, щоб їх вихід був узагалі можливий.

Важливо зазначити, що чималий внесок у розробку програмної складової розумних та автономних авто здійснюють українські інженери.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати