Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Умовні гроші за умовні послуги

23 лютого, 00:00

Мрія про прозорий бюджет країни не дає спокою аудиторам Рахункової палати. А тим більше — реальний стан речей. Так перевіркою виявлено, що субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення пільг певним категоріям населення надавалися на недосконалій і суперечливій нормативно-правовій базі, а використовувалися відповідні кошти з порушенням законодавства та непрозоро. Такі висновки зробила колегія Рахункової палати.

Сьогодні право на отримання пільг на проїзд, оплату послуг зв’язку та інших за рахунок субвенції мають майже 16 мільйонів громадян. Однак на державному рівні відсутні дані щодо того, кому такі пільги фактично надані.

Урядом не затверджено методику і порядок розрахунку обсягу збитків, які пред’являються надавачами транспортних послуг до відшкодування за рахунок коштів субвенції. А Міністерством фінансів і Міністерством праці та соціальної політики не розроблено єдиного порядку планування видатків субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг із послуг зв’язку, інших передбачених законодавством пільг та компенсації за пільговий проїзд. Планування витрат на це здійснювалося Мінфіном за відсутності обґрунтованих розрахунків. Дані єдиного автоматизованого реєстру осіб, що мають право на пільги, який веде Мінпраці, не приймалися до уваги. А у регіонів навіть не були витребувані розрахунки потреби коштів для субвенції. Відповідні центральні відомства навіть не мають єдиної узгодженої методики щодо надання та обліку субвенцій. Відтак у кожного — свої дані. Так, за даними Мінфіну, кредиторська заборгованість місцевих бюджетів перед надавачами послуг зв’язку та з компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян на початок 2005 року становила 87,9 млн. грн., а за даними Мінпраці — 55,3 млн. гривень. У той же час така заборгованість тільки за даними «Укрзалізниці» (за перевезення пільговиків) досягає 285,2 млн. грн., а за даними ВАТ «Укртелеком» (за надані пільги з оплати телефонного зв’язку) — 65,4 млн. гривень. Це в чотири рази перевищує обсяги заборгованості, які фігурують у документах Мінфіну.

Вочевидь, довготривала невизначеність з реальними обсягами фактично наданих послуг та обсягами субвенцій, потрібних на їх забезпечення, відзначає у своєму повідомленні «Дню» прес-служба Рахункової палати, влаштовує Міністерство фінансів, Мінпраці та Мінтранс, оскільки дозволяє сплачувати умовні гроші за такі ж умовні обсяги послуг.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати