Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відлуння історії з WebMoney

У парламенті зареєстровано законопроект № 2306а «Про електронну комерцію України»
19 червня, 10:59

Автори документа — депутати «УДАРу» та Партії регіонів. У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що правове регулювання електронної форми бізнесу має фрагментарний характер, і сьогодні в Україні не існує спеціального закону, який би системно регулював відносини учасників ринку електронної комерції. Тож документ має допомогти систематизувати чинне законодавство у сфері електронної комерції та забезпечити правовий порядок дистанційного укладення й виконання правочинів із застосуванням електронних інформаційно-комунікаційних засобів і технологій. «Основним завданням законопроекту є встановлення чітких правових вимог і механізмів дистанційного укладення й виконання правочинів із застосуванням електронних інформаційно-комунікаційних засобів і технологій, що дасть можливість гарантувати законність, прозорість та достовірність таких операцій та у свою чергу прискорить інтеграційні процеси у світовий інформаційний простір», — зазначено в документі.

У законопроекті наголошено, що викладені в документі правові норми регулюють відносини, які виникають при дистанційному укладенні та виконанні правочинів із купівлі-продажу товарів та/або постачання товарів, виконання робіт і надання послуг, а також пов’язані з ними юридичні дії із застосуванням електронних інформаційно-комунікаційних засобів і технологій, що утворюють сферу електронної комерції.

Автори сподіваються, що затвердження законопроекту приведе до збільшення конкурентоспроможності товариств, розширення та глобалізації ринків, персоналізації взаємодії клієнтів і, що не менш важливо на даному етапі, приверне увагу іноземних інвесторів до України й покращить її інвестиційний клімат.

Тетяна ПОПОВА, голова правління Інтернет-асоціації України:

— Електронна комерція є незалежною від цього закону. Її регулюють інші законодавчі акти. Розроблений законопроект не ідеальний. Якби нам дали можливість поправити його, то ми внесли б свої корективи.

Зокрема пункт про аналог власноручного підпису. Для цього буде ще друге читання. Але в цілому законопроект написано без якихсь шкідливих положень. Дуже добре, що в ньому є статті 12, 13, 14 директив ЄС від 2013р. «Про електронну комерцію».

У них чітко сказано, що провайдер не несе відповідальність за те, що відбувається з використанням його каналів зв’язку. Інакше кажучи, чітко розподіляє відповідальність між усіма. Після прийняття відповідного закону більше користувачів інтернет-розрахунків будуть захищені. Законопроект досить прогресивний, в нього є шанси на успішне голосування в парламенті.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати