Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Євросоюз скасовує роумінг

Уже влітку клієнти припинять платити додаткові кошти за телефонні переговори, текстові повідомлення та користування мобільним інтернетом
02 лютого, 13:04
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Установи Європейського Союзу в ніч на середу узгодили максимальні оптові тарифи на роумінг для операторів зв’язку в межах 28 країн блоку, тим самим усунувши останню перешкоду для переходу на безкоштовний і необмежений мобільний роумінг для громадян ЄС з 15 червня 2017 року.

Деякі тарифи будуть знижені на 90% порівняно з поточним рівнем.

Як зазначається у прес-релізі Європейської комісії, з 15 червня оптові розцінки не повинні перевищувати 3,2 євроцента за хвилину телефонної розмови і 1 євроцент за SMS. За даними європейських ЗМІ, поточний поріг — 5 євроцентів за хвилину і 2 євроценти за SMS.

Оптові тарифи на послуги передачі даних знижуватимуться поетапно протягом п’яти років: з поточних 50 євро за 1 Гб до 7,75 євро з 15 червня і 6 євро з 1 січня 2018 року, а потім ще в чотири прийоми — до 2,5 євро за 1 Гб з початку 2022 року.

Євросоюз уже більш як десятиліття працював над переходом до безкоштовного роумінгу мобільного зв’язку для користувачів.

Домовленості мають бути затверджені Європарламентом і ратифіковані державами — членами ЄС, але експерти зазначають, що в цьому випадку це проста формальність. Надалі Єврокомісія переглядатиме верхні межі оптових тарифів щодва роки й коригуватиме їх у разі потреби.

Пропозиція про скасування роумінгу означає, що вже цього літа клієнти всіх провайдерів мобільного зв’язку на території ЄС, хоч би в якій країні союзу вони перебували, припинять сплачувати додаткові кошти за телефонні переговори, текстові повідомлення і використання мобільного інтернету. Для операторів зв’язку це означає істотне зниження додаткових прибутків, і користувачі побоюються істотного підвищення внутрішніх тарифів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати