Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

За крок до дефолту?

Економісти: історія з відставкою з посади міністра фінансів Олександра Данилюка лише відволікає увагу суспільства від справді важливих речей
07 червня, 10:55
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

«Українська держава стоїть на межі глибокої економічної кризи». Про це учора повідомили в колективному листі представники українського бізнесу та експертного середовища.

«У другій половині цього року український уряд має заплатити понад три мільярди доларів кредиторам. У наступному році близько чеми мільярдів. Цих коштів держава не має, і джерела їх отримання поки відсутні. Невиплата боргу означає катастрофічну девальвацію гривні з неминучим стрімким зубожінням більшості українських громадян», — пишуть економісти та бізнесмени у своєму зверненні до суспільства, який вони розмістили на своїх сторінках у соціальних мережах та розіслали на мейли журналістів та редакцій ЗМІ.

Вони зазначають, що є три опції для виплат. Це — продовження програми співробітництва з МВФ;  позики у приватних інвесторів; та радикальне скорочення видатків бюджету.

«Опція з приватними інвесторами насправді означає лише відкладання проблеми на рік з подальшим ще більшим затягуванням боргового зашморгу. Оскільки гроші можна буде позичити не менше ніж під 8% або всі 10-12%. Радикальне скорочення видатків бюджету — пенсії, зарплати, освіта, медицина, оборона — малоймовірно, — вважають економісти. А тому, на їхню думку, залишається подальше співробітництво з МВФ, де річна ставка позики складає 3%. «Але ця програма не буде продовжена доки Україна не повернеться на шлях реформ.  З МВФ чи без, через відсутність боротьби з корупцією і повільні реформи ми втрачаємо останній шанс», — нагадують автори листа.

За їх підрахунками у нас є тижні (не місяці). Тому парламент, уряд та Президент повинні зробити вибір зараз. Перед тим, як піде на канікули.

Під листом підписались 13 людей. Шість, з яких представляють Київську Школу економіки —  KSE. Зокрема це — почесний президент Київської Школи Економіки Тимофій МІЛОВАНОВ, голова академічної ради Київської Школи Економіки Юрій Городніченко  та віце-президент з фінансів, Київська школа економіки Наталія Мостепанюк. Окрім того серед підписантів листа є прізвища голови Ради Незалежної асоціації банків України, старшого радника ПАТ «Альфа Банк»  Романа ШПЕКА, голови Стратегічної групи радників з підтримки реформ Івана Міклоша, голови правління  банку ПУМБ Сергія Черненка та генерального директора Dragon Capital Томаша ФІАЛИ.

Нагадаємо, учора прем’єр-міністр України Володимир Гройсман підписав подання на звільнення міністра фінансів Олександра Данилюка із обійманої посади.

«Після спровокованого ним конфлікту на засіданні уряду він дозволив собі дії, які, на мій погляд, несумісні з подальшим перебуванням на посаді члена Кабінету міністрів», — написав Гройсман у Facebook.

Зокрема, прем’єр акцентував увагу на рішенні Данилюка написати листа зі скаргами послам G7.

«Поширення викривленої інформації серед наших міжнародних партнерів напередодні важливих для України перемовин з ЄС могло поставити під загрозу їхні результати», — зазначив глава Кабміну.

За словами Гройсмана, Данилюк не вніс корективу до обраної ним лінії поведінки і після обговорення цієї ситуації з членами урядової команди.

«Тому я не бачу можливості для нього і далі залишатись у її складі і прошу народних депутатів підтримати моє подання. В умовах тих викликів, які ми маємо, питання зміни очільника Міністерства фінансів має бути вирішене невідкладно», — резюмував прем’єр-міністр.

Верховна Рада вже отримала проект постанови про звільнення Данилюка з посади міністра фінансів.

Данилюк заявив, що причина його звільнення полягає у його відмові роздавати гроші на проекти депутатів і попросив у парламенту надати йому слово «з трибуни парламенту перед голосуванням».

«Протягом року на мене чиниться колосальний тиск. Від мене вимагають підтримати програму «Субвенції на соціально-економічний розвиток регіонів». У перекладі на людську мову це — роздача грошей на проекти депутатів-мажоритарників. Це — політична корупція, у народі — «гречка», — написав міністр у Facebook. —  Я країною не торгую. Вимагаю жорсткого дотримання регламенту — надати мені слово з трибуни парламенту перед голосуванням».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати