Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Джазовий бриз

Міжнародний музичний фестиваль у Коктебелі відзначив 10-річний ювілей
07 вересня, 00:00

Завсідники Волошинської Кіммерії десять років тому, коли стартував фестиваль сучасної етнічної та джазової музики, не дуже вірили, що «Джаз Коктебель» приживеться на кримській землі, яка просякнута духом високої поезії. Але саме тут література органічно поєдналася з музикою, а ювілейна програма цього року подарувала слухачам незабутні зустрічі з зірками.

Традицію проводити фестиваль у другій половині вересня було цього разу порушено — організатори пішли назустріч побажанням студентів, і провели його наприкінці серпня. Джаз-фейєрверк вибухнув на головній сцені Nu Jazz Stage, прямо на морському узбережжі. Потім музиканти розділилися й виступали у дворі будинку-музею Волошина й на денній, безкоштовній сцені Open Stage. Глядачам довелося побігати, щоб встигнути почути улюблені гурти й музикантів: Goran Bregovic & Wedding and Funeral Band, Ніно Катамадзе & Insight, Mama’s Gun, Magnus Lindgren Batucada, «Ляпіс Трубєцкой», «Серебряная Свадьба», Катя Chilly, GORCHITZA, PUR:PUR.

Музиканти й співаки були запальними, імпровізуючи, об’єднуючись в несподівані дуети. Так, дарунком для публіки став виступ популярного композитора і музиканта Ґорана Бреґовича, який представив зі своїм невеликим ансамблем із десяти людей «весільно-похоронного оркестру» (Wedding & Funeral Band) альбом «Шампанське для циган», що став продовженням популярної платівки Alkohol. Суміш балканських, циганських та європейських традицій вразила й додала Ґорану, який прославився саундтреками до фільмів Еміра Кустуріци.

Не розчарувала коктебельську публіку й грузинська співачка Ніно Катамадзе, яка виступала разом з ансамблем Insight, які представили новий альбом Green. Філософська музика у виконанні емоційної Ніно не може не підкорити душу слухача. Її джаз пробуджує не тільки почуття, а й думки...

До речі, знайомство Катамадзе і Бреґовича обіцяє вилитися в міцну творчу дружбу: вони не приховували захвату від виконавської майстерності одне одного. Приємною несподіванкою став для Ґорана букет квітів від Ніно. У відповідь він ніжно обійняв чарівну грузинку. Дізнавшись, що до кінця вересня Бреґович буде виступати перед її земляками, Катамадзе пообіцяла внести корективи до свого гастрольного графіка, щоб приїхати у Тбілісі.

Цього року квитки на платні концерти були порівняно недорогими — по 250 гривень. Основний майданчик збирав до семи тисяч слухачів кожного вечора. Гучний успіх припав на долю різних за манерою виконання українських солісток — Каті Chilly, Нати Сміріної та Олі Дібрової.

Серед нових облич постійні глядачі відзначили шведського саксофоніста Магнуса Ліндгрена, норвезького гітариста-віртуоза Бйорна Берга та британський ансамбль Mam’s Gun.

Хедлайнерами нинішнього фестивалю стали британські гурти The Cinematic Orchestra та The Tiger Lillies, а також Weddings and Funerals Orchestra Ґорана Бреґовича.

Тісного контакту з глядачами вдалося досягти лондонському панк-тріо The Tiger Lillies. До Коктебеля стосунки з українськими глядачами в цих музикантів не складалися: бентежила естетика похмурого кабаре. Цього разу музиканти відмовилися від сценічних фокусів, зосередившись на музиці.

І глядачі охоче прийняли макабричні блюзи й балади Мартіна Жака, який вийшов на сцену з традиційним білим гримом на обличчі, в котелку, з-під якого стирчала чудернацька косичка, та його компаньйонів — контрабасиста Едріана Стаута й барабанщика Едріана Х’юджа. Відомі музиканти охоче виконували заявки, вносячи корективи до програми, й навіть виконали два номери на біс, незважаючи на те, що поспішали до аеропорту.

Слід підкреслити, що «Джаз Коктебель» славиться своєю демократичністю. Наприклад, вдень можна запросто поспілкуватися з Фаготом, з хрещеним батьком ґурту Zorge Євгенієм Фьодоровим, з Ніно Катамадзе, яка напередодні свого виступу розважала публіку на набережній.

На імпровізованій сцені у дворику будинку-музею Волошина запам’ятався глядачам майстер-клас Олексія Когана, що розповів, як навчитися зчитувати інформацію, що закладена авторами у джазові п’єси, й слухати музику разом.

До речі, після концертів тиша в Коктебелі не наставала, але ніхто не ремствував. Відпочивальники блукали набережною, приєднувалися то до одного, то до другого гурту, що виспівували пісні різними мовами. Розходилися на короткий відпочинок уже на світанку.

«Джаз Коктебель» фінішував 2 вересня. А 6 вересня вже лунав єдиний в Україні некомерційний джаз-фестиваль Live in Blue Bay. Вчетверте. До 9 вересня концерти на майданчику пансіонату «Голубой залив» (організатора фестивалю) може відвідати будь-хто з бажаючих — вхід вільний. Тут виступатимуть понад 150 славнозвісних музикантів, серед яких Андрій Макаревич, брати Олександр та Дмитро Бриль, Salsa-Band «Dislocados», Spagetti Swing, досвідчені виконавці й початківці з різних країн.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати