Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Важливо, щоб «ленкоми» народжувалися тут»

«ГогольFest-2012», який відбудеться у приміщенні заводу, присвячено Україні. «День» став свідком останніх приготувань перед відкриттям
21 вересня, 00:00

Цього року «ГогольFest» — свято особливо несподіване й приємне — триватиме з 21 по 29 вересня. Навіть його директор та ідейний натхненник Владислав Троїцький не міг повірити до останнього моменту, що фестиваль відбудеться. У той же час «ГогольFest» сміливо можна назвати маніфестом свободи вибору й можливості реалізації ідеї незалежно від зовнішніх обставин. Останні, м’яко кажучи, не були на руку організаторам. Але, незважаючи на повну відсутність фінансування з боку держави, вони все-таки знайшли спосіб потішити не байдужих до мистецтва людей, обладнавши для цього приміщення заводу на території промислової зони біля станції метро «Видубичі». І якщо поглянути уважніше на той факт, що театральними майданчиками стають промзони, то неважко уявити, що за цим може послідувати. А саме — розвиток раніше напівзанедбаних об’єктів. Адже люди, які розвивають мистецтво, своєю діяльністю буквально вдихають життя в ці території. Свого часу таким шляхом розвивалися багато світових культурних столиць. Наприклад, на місці наймоднішого й найрозкішнішого району в Нью-Йорку, Трайбеки, відомого, зокрема, витворами сучасних архітекторів, раніше був м’ясний ринок. І таких прикладів чимало, проте важливо, що трансформацією промислової зони в культурно-розважальний і освітній центр цікавляться насамперед українські власники заводу. За словами Владислава Троїцького, у процесі підготовки в них виникла взаємна симпатія. Швидше за все, відкрити фестиваль у форматі «своїми руками», а саме такий девіз має «ГогольFest-2012», було б неможливо без допомоги небайдужих господарів.

Почнеться фестиваль дуже символічно. Відкриє його француженка Ліза, яка захотіла бути волонтером, а в результаті стала акторкою-початківицею. Вона прочитає маніфест «Обурюйтесь» правозахисника й одного з укладачів Загальної декларації прав людини Стефана Есселя. На прес-турі, де журналістам зуміли показати лише маленьку частинку унікального гоголівського світу, вона з неймовірною експресією і щирим співпереживанням виголосила знаменитий текст маніфесту так, що жоден не зміг залишитися байдужим: «Давайте дивитися пильно. Найгірше — залишатися байдужим. Тим, хто створює ХХІ століття, ми кажемо: «Творити — означає чинити опір! Чинити опір — означає творити!» Наприкінці Ліза додала від себе: «Те, що «ГогольFest» відбудеться, — уже опір! ІЗ великою енергією талановитих людей, які створюють щось величезне і значне. Це надасть нам віру в свої сили. Тоді можна буде без фанатизму, а з гордістю сказати: «Слава Україні!»

У програмі фестивалю — декілька майданчиків: театр, музика, кіно, візуальне мистецтво, культурний центр LabCombinat та майстер-класи. Немає сенсу перераховувати всі культурні проекти на цих майданчиках, оскільки програма є у вільному доступі на сайті фестивалю. Зазначу найцікавіше. У рамках майстер-класів Владислав Троїцький розповість про сценографію й режисуру, київський фотограф Ігор Гайдай — про авторські проекти у фотографії, а Ігор Лисов трохи відслонить таємницю чеховських пауз для тих, хто прийшов на його майстер-клас. На театральній сцені покажуть виставу «Школа нетеатрального мистецтва», яку поставили спеціально для фестивалю, і її гратимуть лише двічі. Одна з ідей вистави дуже підходить для способу реалізації фестивалю — у глибині душі кожного з нас сховані величезні творчі сили, які можуть зникнути безслідно, якщо ми їх не втілимо в життя. Це не лише надихаюча фраза зі ще не існуючої вистави, а й таємний заклик. До кожного.

Майданчик кінотеатру працюватиме щодня в режимі нон-стоп із 14.00. Тут покажуть фільми Мартіна Скорсезе «Джордж Харрісон: Життя у матеріальному світі», Миколи Хомерики «Серця бумеранг», Марини Вроди «Крос», а також багато інших, вартих уваги.

«У нас особливий кінотеатр: тут творчість відбуватиметься в реальному часі, — розповідає координатор майданчика кінотеатру Максим ДЕМСЬКИЙ. — Кожна людина зможе щось створити й залишити після себе. Ми прагнемо синтезувати кіно з театром і музикою. Адже сучасне мистецтво — це передусім мікс. Оскільки «ГогольFest» — фестиваль сучасного мистецтва, ми дібрали відповідну програму. Кожен день побудований за правилами драматургії. Тому якщо глядач прийшов на початок і додивився до кінця, то він має відчути катарсис».

На музичному майданчику має бути особливо тепло й цікаво. Є важливі прем’єри. У середу, 26 вересня, — проект одного з найвідоміших композиторів у нашій країні Вікторії Польової з Наталією Половинкою «Роздуми про смерть», або «18 пісень для актора, що вміє співати». Програма нової музики, представлена на музмайданчику, передбачає сучасну класичну музику. Вона не обов’язково призначена для музикознавця, не обов’язково зубодробильна, вона, зокрема, дуже ніжна і красива. Із середи на четвер відбудеться ніч сонної музики — трохи медитативний проект, розрахований на півночі, де люди зможуть насолодитися музикою, розташувавшись на карематах. Варто відзначити піаністку з Сінгапуру Маргарет Ленг Тан, яка гратиме на іграшковому фортепіано. Також відбудеться унікальна подія — «Музичний цирк». Цей спосіб виконання музики, де кілька музикантів виконують різні композиції одночасно, вигадав американський композитор і винахідник Джон Кейдж. Акценти під час виступу переміщатимуться від одного «циркача» до іншого. Незважаючи на присвячення Джону Кейджу, лунатиме музика саме українських композиторів.

Для тих, хто хоче відчути атмосферу зсередини, вигадали таке: кожен, хто має довге чорне пальто, може стати актором і взяти участь у постановці на відкритті. Необхідно тільки заздалегідь прийти на репетицію. Майже всі заходи в рамках фестивалю безплатні. Узагалі «ГогольFest» цього року унікальний тим, що тут практично кожен працівник — волонтер. Можливо, це й додає атмосфері фестивалю трішки більше доброти й щиросердності, ніж на інших схожих заходах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати