Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна – Країна «IТ»

Три найуспішніші стартапи 2016-го за версією «Дня»
27 грудня, 16:29

Нещодавно вчені компанії Sichuan Revotek і Університету Сичуань успішно імплантували надруковані на 3D-принтері кровоносні судини, зроблені зі стовбурових клітин. Всього за 7 днів надруковані на 3D-принтері судини з органічною аортою прижились в організмах 30 піддослідних мавп.

Такі відкриття доводять — майбутнє настає, попри війни, політичні ігри та економічні проблеми в усьому світі.

Український ринок ідей — не виняток. За останні п’ять років кількість проривних технологій, розробниками яких є українці — зростала в геометричній прогресії. І сьогодні вже можна говорити про якісно новий рівень вітчизняних інновацій — вони активно впроваджуються не лише в межах країни, а й за кордоном і тим самим долучаються до створення майбутнього, описаного колись у книжках футурологів, на крок ближчим для людства.

Детальніше про «український прорив» — в добірці «Дня».

КОНТРОЛЬ ЗА ОСАНКОЮ В ОНЛАЙН-РЕЖИМІ

«День» вже розповідав про студентів з Одеського політехнічного університету (фото 1), які створили пристрій контролю за положенням спини, що синхронізується через Bluetooth зі смартфоном — Mevics. Коли людина починає сутулитися, пристрій вібрує, сигналізуючи, що потрібно випростатися.

За останні півроку команда оновила дизайн пристрою — тепер він став більш легкий. Тонкий маленький корпус товщиною всього 8 мм і розміром менше 3х4 см, роблять його непомітним під одягом і ергономічним, запевняють розробники (фото 2).

Окрім цього, команда працює над створенням нового сайту, а також електроніки і прототипів.

А нещодавно проект залучив 500 тисяч доларів від інвестиційно-консалтингової компанії UBTower. Сума і умови угоди не поки що не повідомляються. «Ще влітку, під час проходження акселераційної програми в IoT Hub в Києві, ми виступали на одній конференції. Там ми і зустрілися із представниками UBTower і пізніше надіслали їм презентацію нашого проекту та розпочали переговори», — розповідає СЕО Mevics Віктор Лауштан.

За його словами, залучені кошти будуть витрачені на доопрацювання продукту та виведення його на ринок, а також на активний маркетинг для виходу на ринки США і Європи.

Зараз команда працює над розробкою пристрою в Одесі. «Ми поповнили команду новими фахівцями. Також, крім основної команди, завдяки щільному співробітництву з Одеським політехом, ми відкрили інтернатуру, де молоді фахівці на практиці можуть поліпшити свої навички і отримати нові знання», — розповідає Віктор.

За його словами, зараз команда готується до запуску на Kickstarter. За попередніми оцінками, перші пристрої будуть коштувати від 80 до 100 доларів. Як розповідає Віктор Лауштан, перші  замовники пристрою зможуть отримати його вже в серпні 2017 року.

Також засновники Mevics планують відвідати наймасштабнішу конференцію електроніки CES-2017.

МАЯЧОК ДЛЯ ОРІЄНТАЦІЇ НЕЗРЯЧИХ НА ВУЛИЦЯХ МІСТА

Ще одна українська розробка — система маячків, які через смартфон вказують незрячій людині точне місце розташування необхідного об’єкту та розповідають, як до нього краще пройти — Open World.

За останній рік роботи команда на чолі із студентом НТУУ КПІ імені Ігоря Сікорського Іваном Селезньовим виготовила майже 1000 маячків. А на початку листопада на майдані Незалежності в Києві підземний перехід став доступнішим для «особливих» очей. Команда розробників спільно із Kyiv Smart City та 1991 Smart City Іncubator обладнали частину підземного переходу десятьма спеціальними маячками Open World. Проект також підтримала Київська міська державна адміністрація.

Як розповідає Іван Селезньов (фото 3), наразі команда проводить тестування маячків. «Суть полягала в тому, щоб ми подивитись, як поведе себе пристрій. Для себе ми досягнули певних результатів. І ми допрацьовуємо ще маячок. Ми побачили, на жаль, що та версія маяків, які встановлені на майдані Незалежності, має досить слабкі батарейки. Їх потрібно змінювати кожні два-три тижні, а ми заявляли, що заряду вистачатиме на півроку. Ми зараз виправляємо ці проблеми. Але незрячі задоволені результатом, який зараз є», — каже Іван Селезньов.

Він також розповідає, що команда вже отримала попереднє замовлення від п’яти міських адміністрацій України на встановлення 660 маячків. Це Київ, Львів, Луцьк , Рівне та Кам’янець-Подільський. Наразі тривають переговори щодо остаточних замовлень. «Луцьк замовив 100 маячків. Але коли ми востаннє дзвонили до них, щоб вони оформили форму перед замовлення, то вони сказали, що заклали в бюджет суму лише на близько 30 маячків. Я думаю, що з іншими містами вийде приблизно так», — пояснює хлопець.

За його словами, якщо міські адміністрації закуплять маячки для орієнтації незрячих в просторі, вони можуть бути встановлені вже навесні 2017 року.

Втім, головним питанням залишається не кількість встановлених маячків у місті, а правильність їх розташування, зазначає молодий розробник. «Якщо ми говоримо про те, щоб встановити маячки на кожному об’єкті, то тільки на одній вулиці може бути до тисяч будівель. Але незрячі люди не живуть на кожній вулиці міста. В такому разі потрібно виходити з їх потреб. Коли у нас місто закуповує маячки, то воно повинно дізнатися, де живуть незрячі, які місця вони найчастіше відвідують. Звісно, це повинен бути центр міста, лікарні, аптеки, вулиці, на яких вони проживають. І, маючи цю інформацію, кількість маячків зменшується», — розповідає Іван.

У планах розробників — тестування продукту в Україні та подальше його виведення на закордонні ринки. «Україна, насправді — хороший майданчик для розвитку. Якщо дивитись з точки зору продукту, його тут можна повністю допрацювати, а потім виходити на ринки Європи та США. До нас уже зверталися із Канади і з Іспанії. Але ми відмовились, тому що хочемо протестувати пристрій в Україні. Пізніше можна буде вже говорити про те, щоб продавати їх  за кордоном», — додає Іван Селезньов.

УКРАЇНЦІ ДОПОМОЖУТЬ ЖИТЕЛЯМ ДУБАЮ ЕКОНОМИТИ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

Про український проект Ecoisme та його співзасновника Івана Пасічника (фото 4) газета «День» писала вже не один раз. За останній рік розробка із домашнього енергоменеджменту отримала нагороду Best of Innovations в категорії розумних будинків на найбільшій виставці електроніки CES. Згодом Іван Пасічник потрапив до списку найбільш успішних і талановитих молодих людей у світі під назвою «30 Under 30» журналу Forbes в категорїі «виробництво та індустрія».

Також команда вдалося попрацювати в акселераторі Virgin Media by Techstars і отримала 120 тисяч доларів на подальший розвиток. А в липні команда стала переможцем щорічного конкурсу європейських стартапів EDF Pulse. У категорії Connected Home проект Ecoisme отримав 100 тисяч євро.

Але останнє досягнення команди робить продукт знову одним із найпротивніших на вітчизняному ринку ідей за рік, що минає. Тиждень тому команда оголосила про те, що займеться вирішенням проблеми енергоефективності в Дубаї за замовленням уряду. Як пишуть ЗМІ, українці створять для столиці ОАЕ систему відстеження енергоефективності. Як розповів для AIN.UA співзасновник стартапу Олександр Дятлов, проблема енергоефективності в Дубаї стоїть досить гостро, адже електрика не субсидується і при цьому коштує дорого. Також, за його словами, чималих затрат в країні потребують кондиціонери в приміщеннях, які працюють цілий рік.

Із впровадженням системи домашнього енергоменеджменту Ecoisme, жителі ОАЕ знатимуть точно, на що вони витрачають найбільше енергії і зможуть контролювати свої витрати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати