Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Берлінале: від анімації до АТО

В столиці Німеччини розпочинається 67 Міжнародний кінофестиваль
07 лютого, 18:06

Цьогорічне Берлінале не поступається попереднім за масштабами. Лише в  основну конкурсну програму увійшли 24 фільми з Бельгії, Чилі, Фінляндії, Німеччини, Франції, Великобританії, Лівану, Польщі, Португалії, Румунії, Швеції, Сенегалу, Словаччини, Іспанії, Чехії, Угорщини та США. Тут є і документальна біографія  знаменитого німецького митця-провокатора Бойса («Бойс»), і китайська авторська анімація («Вдалого дня!»). За «Золотого ведмедя» змагатимуться живі класики — Агнешка Холланд і Волькер Шльондорф. Можна з певністю  прогнозувати, що особливий ажіотаж у поціновувачів викличуть продовження фільму «На голці» (Trainspotting) під назвою T2 Trainspotting, так само зняте Денні Бойлом з тими самими акторами у головних ролях, та нова соціальна трагікомедія  культового фінського режисера Акі Каврісмякі «Інший бік надії», що зачіпає питання імміграції та соціальної нерівності.

Звісно, основним конкурсом справа не обмежується. Свої призи мають також секція короткометражних фільмів, «Панорама» і «Покоління» (Generation — з окремими частинами Generation 14plus   і Generaion K+), де показують картини про дітей і підлітків.

Українські кінематографісти регулярно беруть участь у фестивалі. 1990-го «Астенічний синдром» Кіри Муратової здобув Спеціальний приз журі «Срібний ведмідь»; 2002-го в короткометражному конкурсі аналогічну нагороду здобув мультфільм Степана Коваля «Йшов трамвай №9», а 2000-го в «Панорамі» короткометражка Тараса Томенка «Тир» відзначена нагородою Нью-Йоркської кіноакадемії.

Цього року в програмі Generation 14+ наша країна представлена українсько-німецькою повнометражною неігровою стрічкою «Школа №3» режисерів Єлизавети Сміт і Ґеорґа Жено. Фільм знято за документальною п’єсою «Миколаївка», 2015 року поставленою Театром переселенця і згодом показаною  на кількох сценах в Україні та Німеччині. В липні 2014-го місто Миколаївку Слов’янського району Донецької області бомбили бойовики «ДНР». Мешканці декілька днів ховалися в підвалах. Снаряди влучили і в школу №3. Волонтери разом з місцевими мешканцями відбудували її. У п’єсі 13 учнів старших класів розповідають про те, що пережили під час тих подій, а також про перше кохання і плани на майбутнє. На сайті фестивалю зазначено: «Завдяки суворо вибудованим кадрам «Школа №3» демонструє героїв у їхньому повсякденному середовищі. Вони розповідають про свій досвід, про те, що їх хвилює, про нові почуття й особисті втрати. У фільмі війна перебуває на периферії, але водночас постійно відчувається в словах оповідачів».

Також у паралельній позаконкурсній програмі Berlinale Special відбудеться світова прем’єра нової роботи російського документаліста Аскольда Курова «Процес: держава Росія проти Олега Сенцова» (спільне виробництво Естонії, Польщі та Чехії).  Куров стежив за процесом Сенцова із самого початку і вже представляв у Києві чорнові матеріали до фільму.

Кінофестиваль триватиме з 9-го до 19 лютого. Нагородження переможців відбудеться в суботу, 18 лютого.

Весь цей час я працюватиму на Берлінале в якості власного кореспондента «Дня» й інформуватиму наших читачів про перебіг кінофоруму.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати