Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Божевільна мудрість Поприщіна

08 грудня, 00:00

Мабуть, Рєпін теж вбачав цю рису у своєму Поприщіні. Його зображено на повний зріст, він виступає із гнітючої темряви, яка приховує деталі тла, проте сама фігура яскраво освітлена торжествуючим світлом, як у Рембрандта. («Рембрандт обожнював світло» — написав якось Рєпін і підтвердив «Поприщіним» особливе, рембрандтівське володіння світлом.) Гоголівський герой вбраний у засмальцований халат із мішковини, підперезаний безглуздим жовтогарячо-чорним поясом, а на голові — ковпак, як у блазня, накручений із якоїсь ганчірки. Чудово виписане обличчя Поприщіна: несвіже, неголене, із запаленими очима, неначе скривдженими пухкими губами, вухами, що стирчать у різні боки і... високим сократівським чолом. Відсутньо-презирлива усмішка, щось божевільне у погляді приховують якусь таємницю, здається, очі Поприщіна бачать те, чого нам не дано бачити. Взагалі, у зовнішності гоголівського героя, у його схрещених руках відчувається вищість, навіть погорда, і вся ця дурнуватинка у позі, погляді, одязі тільки насторожить, але не обдурить уважного глядача.

У повісті Гоголя дворянин, титулярний радник Поприщін, який точить пера для його високостi директора департаменту, звихнувся на грунті усвідомлення своєї нікчемності супроти вищих за чином, званням, благородством. Сіє так по-нашенськи. Тим паче, що у сучасній дійсності віднайдеться чимало людей, у яких, подібно до Поприщіна, «достатків немає», схильних до його, кажучи словами А.Платонова, «тверезих марень», скажімо, з приводу того, що все краще на світі, у тому числі й недосяжно осяйна дочка директора, дістається камер-юнкерам та генералам, а не бідним титулярним радникам:

— Що ж із того, що він камер-юнкер... Адже через те, що камер-юнкер, не з'явиться третє око на лобі. У нього ж ніс не із золота зроблений, а такий самий, як і у мене, як і у всякого; він же ним нюхає, а не їсть, чхає, а не кашляє. Я кілька разів уже хотів дійти, чому відбуваються всі ці різниці? Чому я титулярний радник і з якої причини я титулярний радник? Може, я якийсь граф чи генерал, а тільки так здаюся титулярним радником?.. Та хіба мене не можуть цієї ж миті зробити генерал- губернатором, чи інтендантом, чи там іще кимось? Мені хотілося б знати, чому я титулярний радник? Чому от саме титулярний радник?

Божевільномудру відповідь було знайдено через п'ятiрко днів, коли психіка гоголівського героя остаточно не витримала, і він поринув у нове «поприще» життя. Саме після цього Гоголь уперше і всього один раз називає його — Поприщін. До речі, В.Даль трактує термін «поприще» як «земне життя людини у побутовому відношенні». «Яке поприще він обрав, який рід життя...». Поприщінський «рід життя» був продиктований відтепер новим самовідчуттям:

«Рік 2000 квітня 43 числа.

Сьогоднішній день — це день найбільшого торжества! В Іспанії є король. Він віднайшовся. Цей король я. Саме лише сьогодні про це дізнався я. Зізнаюсь, мене раптом неначе блискавкою осяйнуло. Я не розумію, як я міг думати і гадати собі, що я титулярний радник...»

Отже, рік появи справжнього Поприщіна ще попереду, і мене як блискавкою осяйнуло: Рєпін зобразив саме цей момент — його народження! Як могла забрести йому — королю Іспанії — у голову божевільна думка про те, що він усього-на-всього жалюгідний титулярний радник? Добре, що ніхто не здогадався запроторити його тоді до божевільні. Втім, невдовзі здогадалися. Запроторили. У Мадриді. Йшов тридцятий февруарій... Богдан Ступка говорив мені, що його завжди бентежило питання: «Хто з нас дійсно божевільний: той, хто перебуває у цьому божевільному житті, чи той, хто потрапив за стіни психушки?». В опублікованому нещодавно щоденнику О. Борисова помітив запис, зроблений артистом з приводу відвідин з концертом Київської психлікарні: «...Я весь час думав про те, хто ж насправді психи — ці незахищені, ні у чому не винні люди чи лікарі...». Проте у цих міркуваннях немає абсолютно нічого нового, незвичайного. Душевна хвороба, як симптом морального здоров'я — стара і важлива тема класичної літератури. Досить пригадати «Доктора Крупова» О. Герцена, «Палату № 6» А. Чехова, «Майстра і Маргариту» М. Булгакова... Лікар Рагін з чехівскої «Палати № 6» зізнався: «за двадцять років я знайшов у всьому місті одну тільки розумну людину, та й та божевільна».

До того ж, здається, з часом грань між двома світами все більше стирається внаслідок того, що тут і там однаково безжалісно і жорстоко ллють холодну воду на голову і б'ють. Стражденний і часто битий Поприщін відкрив, що у всякого півня є Іспанія і знаходиться вона... під пір'ям. Трапилося сіє, за Гоголем, близько 2000 року, тому нам, виходячи з досвіду, зрозуміліше, що власне підпір'я дійсно найважче уберегти і на волі, і у божевільні...

Ой, як багато людей по обидва боки життя можуть нині сумно вигукнути разом з Поприщіним:

— Я не в змозі, я не можу витерпіти всіх мук... Врятуйте мене! Візьміть мене! Дайте мені трійку швидких, мов вихор, коней». Сідай, мій ямщик, дзвени, мій дзвонику, здійміться, коні, і несіть мене з цього світу!..

Зовсім не випадково зацікавився Рєпін трагедією гоголівського Поприщіна; у цьому виразно виявилася його духовна спорідненість з письменником. Тому рєпінську картину «Поприщін», подібно до гоголівської повісті «Записки божевільного», можна оцінити словами В. Г. Белінського, як «дивовижну за своєю істиною та глибиною, гідну пензля Шекспіра»...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати