Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Класики і сучасники

9 вересня Театр драми і комедії на лівому березі Дніпра відкриває завісу 39-го сезону виставою «Вася повинен зателефонувати» з легендарною Адою Роговцевою у головній ролі
07 вересня, 10:38
СПЕКТАКЛЬ «ВАСЯ ПОВИНЕН ЗАТЕЛЕФОНУВАТИ» / ЄВГЕНА ЧЕКАЛІНА

Це одна з найпопулярніших вистав лівобережної афіші, що поставлена Катериною Степанковою за мотивами п’єси Каті Рубіної «Прогулянки в Лю-Бльо». Наприкінці минулого сезону після трирічної перерви вистава повернулася до нашого репертуару у новій редакції, хоча її акторський склад залишився незмінним — це провідні актори лівобережної трупи: Неоніла Білецька, Ксенія Ніколаєва, Тетяна Круліковська, Світлана Орліченко, Ірина Мак, Андрій Мостренко, Михайло Кукуюк.

Трупу театру і глядача очікує насичений та цікавий сезон, а розпочинається він з приємних новин. У серпні почесні звання «Заслужений артист України» отримали Леся Самаєва та Андрій Самінін, а художній керівник театру Е.М. Митницький був нагороджений орденом «За заслуги» І ступеню, ставши повним кавалером цієї шанованої нагороди.

Першою прем’єрою нового сезону стане «Безприданиця. Версія», що запланована на середину жовтня. У сценічній інтерпретації вже досить досвідченого молодого режисера Тамари Трунової на сцену вийдуть герої однієї з найвідоміших та улюблених глядачами п’єс Олександра Островського. Роль Лариси Дмитрівни репетирують Анна Топчій та Дарина Завгородня, Карандишева — Юрій Радіонов, Паратова — Андрій Самінін. В інших ролях — Олександр Ганноченко, Віктор Жданов, Ксенія Ніколаєва, Світлана Золотько, Леся Самаєва, Ірина Мак та ін.

Наступною вийде вистава за п’єсою сучасного ізраїльського драматурга Михайла Хейфеця «Мотузка» в режисурі Олексія Лісовця. Жанр цієї незвичайної за своєю побудовою п’єси, за визначенням автора, — похмура комедія з життєрадісним фіналом. У виставі зайняті Анатолій Ященко, Світлана Орліченко, Микола Боклан, Леся Жураковська та ін. Цікавою подією також буде приїзд на прем’єру вистави автора п’єси з Єрусалима.

Е.М.Митницький продовжує роботу над вже давно анонсованою п’єсою Теннессі Вільямса «Орфей спускається в пекло». Але постійне опікування виставами молодих режисерів, які роблять свої перші професійні кроки на нашій сцені, на жаль, не дозволяє майстру повністю зосередитися на репетиції власної вистави. До того ж відомо, що Е. Митницький не любить працювати поспіхом, але прем’єру на малій сцені під назвою «Американський блюз» обіцяє вже в цьому році. Оскільки один із головних героїв Вел — музикант (Андрій Самінін), у виставі звучатиме жива музика. У ролях: Анастасія Карпенко, Оксана Жданова, Микола Боклан, Олександр Ганноченко та ін.

У другій половині сезону на глядачів чекають ще кілька прем’єр. Режисер Дмитро Богомазов готує сценічну версію роману «Все життя попереду», що був визнаний безумовним шедевром французького письменника та найвідомішого літературного містифікатора другої половини ХХ сторіччя Еміля Ажара. Це пронизлива і дуже іронічна історія любові, пізнання, шляхетності, втрат і мрій, що написана від імені чотирнадцятирічного підлітка-араба Момо, якого виховує колишня повія — огрядна стара єврейка мадам Роза. Над роллю Момо працюють Юрій Радіонов та Олександр Піскунов, а ексцентричну мадам Розу репетирує Лев Сомов.

Для першопрочитання нової п’єси знаного сучасного українського драматурга і письменника Анатолія Крима «Чужий» запрошений Сергій Павлюк. Хоча цей молодий режисер «приписаний» до Херсонського драмтеатру ім. М.Куліша, його ім’я добре відоме в загальноукраїнському театральному просторі.

Серед інших запланованих прем’єр — роботи молодих постановників: популярна бродвейська комедія Леонарда Герша «Ці вільні метелики» (дебют Анни Козирицької), «Безіменна зірка» — найвідоміша п’єса румунського драматурга Міхаіла Себастіана (режисер Володимир Цивінський). Шукає матеріал для постановки і Дмитро Весельський, коло його зацікавленості — твори молодих українських письменників. А серед творів, робота над якими розпочнеться у цьому сезоні, варто відзначити обрану для постановки Тамарою Антроповою дебютну п’єсу відомого американського письменника Ірвіна Шоу «Віддайте полеглих землі». Це надзвичайно болюче-актуальна за змістом і яскраво-театральна за формою п’єса, де своє несприйняття війни 20-річний автор висловлює вустами загиблих солдат, які, повставши з мертвих, звертаються до глядачів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати