Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від Джамали до Каравайчука

В Одесі розпочався 7-й міжнародний кінофестиваль
18 липня, 12:38
ФОТО OIFF.COM.UA

Церемонія відкриття, під час якої були представлені члени журі та фільми-учасники конкурсних програм, проходила в Одеському національному Академічному театрі опери та балету.

Першою нагородою ОМКФ став почесний приз «Золотий Дюк», котрим відзначили  голову міжнародного журі - драматурга, сценариста, поета, лауреата «Оскара», премій «Тоні», премій Лоуренса Олів'є, Командора Ордена Британської імперії Крістофера Гемптона. Приймаючи приз,  сер Гемптон зазначив: «Зазвичай нагороду за заслуги вручають в кінці кар'єри, але, навіть після 50 років, які пройшли з того часу, як була поставлена моя перша п'єса, я хочу сприймати цю нагороду як заохочення творити далі».

Також на сцену підіймалися чиновники й політики, найбільшим успіхом серед яких користувався Саакашвілі – не просто звітував про свою роботу на посаді, а й зробив невеличкий екскурс у новітню історію міста та назвав Одесу «Сполученими Штатами» України.

Справжнього блиску всій церемонії додала Джамала. Вона виконала власну версію «Summertime» Джорджа Гершвіна, сумістивши знамениту  арію з українською колисковою піснею «Ой ходить сон коло вікон», що стало поновленням історичної справедливості, адже Гершвін, батьки якого емігрували з України, почув «Ой ходить сон коло вікон» у Нью-Йорку у виконанні Українського національного хору під керуванням Олександра Кошиця й саме її взяв за основу для «Summertime».

Нарешті, фільм відкриття – мелодраму «Маргарита» французького режисера Ксав'є Джаннолі - представив виконавець головної чоловічої ролі Андре Маркон.

Найпомітніша подія перших днів фестивалю – суботній сеанс німого фільму «Шерлок Холмс» (США, 1916) у супроводі живого оркестру на Потьомкінських сходах у суботу. Тисячі глядачів зійшлися на цей сеанс, і, можливо, дійсно встановили анонсований рекорд у книгу Гіннеса.

Власне покази конкурсних картин почалися в неділю. Поки що найцікавішими роботами здаються французька драма про мандрівний театр  «Людожери» (режисерка -  Леа Фенер) та бразильсько-португальський роман виховання «Місто, де я дорослішаю» (Марілія Роша).

Водночас доволі ефектно стартував конкурс європейських документальних фільмів. Іспанська стрічка «Олег і рідкісні види мистецтва» (Андрес Дуке) присвячена унікальному митцеві, видатному  композитору, піаністу, ексцентрику, автору музики до фільмів Параджанова і Муратової, уродженцю Києва Олегу Каравайчуку (28 грудня 1927, Київ — 13 червня 2016, Санкт-Петербург). Маючи справу з настільки унікальною людиною – адже все життя Каравайчука було, по суті, суцільним спектаклем – Дуке вчинив єдино правильним чином: зняв не біографічний фільм, а свого роду візуальну поему, в який спробував передати особистість героя у всіх можливих, інколи доволі несподіваних амплуа.

Загалом же, в міжнародному конкурсі ОМКФ-2016 представлено 12 картин, до конкурсу європейських документальних фільмів увійшли 6 робіт, а національна програма побила рекорд фестивалю — понад 300 робіт подали заявки на участь, з яких до конкурсу потрапили 5 повнометражних і 21 короткометражна картина.

Володар головного призу буде визначений голосуванням глядачів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати