Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Війна змушує бути відповідальним за кожен мазок»

Художник Любомир Мартинюк продовжує малювати, незважаючи ні на що
31 жовтня, 09:43
Художник Любомир Мартинюк на фоні власних картин із колекції «Осіння симфонія», 2023 рік Фото: Єлизавета Шибаєва

Любомир Мартинюк – відомий український художник-постмодерніст, який спеціалізується на абстрактному живописі. З початку війни Росії проти України, а саме із 2014 року, допомогає збирати кошти на ЗСУ, віддаючи свої картини на благодійність. Весною цього року побував в Міжрегіональній Академії управління персоналом, щоб познайомити студентів зі світом своєї художньої творчості. Тоді й виникла ідея цієї публікації.

Нині  художник працює в Національному ботанічному саду імені М. М. Гришка. Там має майстерню, яка переповнена яскравими картинами. На багатьох з них зображені квіти. Майже кожен сантиметр приміщення усіяний роботами митця різних періодів.

Фото надане автором

Деякі із картин, створених за період від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. На них зображена донька Любомира Мартинюка – Любов-Евеліна, 2022 рік
Фото: Єлизавета Шибаєва


 

Тут і відбулася наша розмова з Любомиром Мартинюком – про його сприйняття війни, родину, поради художникам-початківцям, віру у Бога, а також про картини з Ісусом Христом та квітами.

«ХОЧУ МАТИ КАРТИНУ, ЯКА Б ВРЯТУВАЛА СВІТ ТА ЛЮДЕЙ»

– Пане Любомире, чи знайшла війна відображення у вашій творчості?


– Я хотів би мати картину, яка б врятувала світ та людей. Відчуваю, що сьогодні картина – це молитва. Ти просто каєшся за увесь світ. Ти упокорюєшся та втілюєш Божі сльози, любов та усмішку. Кожна секунда безцінна у нашому житті. Війна змушує бути відповідальним за кожен мазок.

Знаю, що до ваших картин зараз є інтерес за кордоном…

– У січні цього року близько 600 картин виїхали за кордон. 400 чи 500 купили. Їх придбала пані Оксана Яковишин зі Швейцарії, яка, як вона сама казала, насолоджується картинами і насправді не є занадто заможною, а віддає за творчість лише те, що може. Вона вклала багато грошей в підрамники та фарби. Зараз знову має бажання купити 290 робіт. У неї вдома 400 картин – від підлоги та до самої стелі. Нещодавно запрошувала приїхати. Пропонували допомогу й інші люди за кордоном. Телефонували моїй дружині та запрошували до Швейцарії, Франції. Але я слухаю свій внутрішній голос, який радить не їхати. Відчуваю, що маю працювати саме тут.

Фото надане автором

Оселя пані Оксани в Швейцарії. Фото: музейний архів Любомира Мартинюка
 

На вашу думку, у який спосіб художник повинен реагувати на війну?

– Коли війна почалася, до мене прийшло внутрішнє розуміння, що маю робити більше. Написати якомога більше картин. У фільмі «Ель Греко» батько головного героя очолював революцію у Греції, намагаючись врятувати свій народ. Його син-художник ламав пензлики й теж хотів узяти в руки зброю, проте батько йому відповів, що він повинен «воювати» фарбами. У мене завжди було відчуття, що якщо я зроблю щось, чого не маю на серці, то це для мене означає, що я здався ворогу в руки, а ворог – це мій страх.

«У СЕБЕ ВДОМА РОЗПИСАВ УСІ СТІНИ»

– Ви – багатодітний батько. Хтось з дітей пішов вашими слідами шляхом художника?


– Коли вирішувалася доля моєї доньки Евелінки, ким їй стати після 11 класу, вона сказала, що хоче бути художницею та вступить до академії. Евелінка малювала з пелюшок. Вона робить це серцем.

Фото надане автором

«Кульбабки», Любомир Мартинюк. 2022 рік
Фото: Єлизавета Шибаєва


 

Ви ніколи не думали створювати мурали? Це зараз доволі актуальний напрям.


– Я мрію спробувати. Малювати на стінах – моя професія. Але мені не цікаво робити це на замовлення. У себе вдома я розписав усі стіни. В батьків й родичів також – вони дозволили мені малювати, що схочу. Зараз не можу ні на секунду відволіктися від зображення тих речей, які надихають мене. Увесь час приходять нові ідеї.

З якими труднощами ви стикаєтеся під час творчого процесу?

 – Певні труднощі існують майже завжди. Буває так, що ти робиш щось зарано. Взагалі я намагаюся отримувати від творчості лише насолоду.

У вас є хобі?

Я б хотів, наприклад, цілими днями читати книжки, але не знаходжу часу.

Щоб ви порадили художникам-початківцям?

– Не треба боятися йти цією дорогою. Необов’язково мати дорогий матеріал. Є історія про те, як ще малий Джотто малював пальцем на піску овець. Повз нього проходив інший видатний живописець Чімабуе, який згодом став його вчителем. З першого погляду він зрозумів, що перед ним сидить геній.

Фото надане автором

Біля картин Евеліни. Роботи за 2022 рік. Фото: Єлизавета Шибаєва

Немає поганого матеріалу. Чи то папір, чи стіна, або навіть вугілля. Бог піклується про талант і якщо ти відчуваєш, що маєш з чогось починати, то ти вже митець.

У вас є муза?

Молитва та дружина.Тільки помолюся й вже з’являються ідеї.

«БІБЛІЯ ДЛЯ МЕНЕ ЗАВЖДИ БУЛА НАТХНЕННЯМ»

– Що вас надихнуло створити картину «Ісус в пустелі»?


У той період життя в мене було бажання малювати картини з зображеннями Ісуса Христа. Біблія для мене завжди була натхненням, починаючи з сьомого класу школи.

Фото надане автором

«Ісус в пустелі», Любомир Мартинюк. 2003 рік. Фото: Єлизавета Шибаєва

Ця робота об’їздила майже усю Україну. Її демонстрували на різноманітних виставках. Певний час вона знаходилася у Свято-Миколаївському храмі в Харкові.

Свого часу я написав близько 15 робіт про Христа для театру. Вони висвітлювали різні етапи його життя: від народження до воскресіння.

 

Єлизавета ШИБАЄВА, студентка МАУП

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати