Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як протидіяти негативу в соцмережах

Людмила КАЛАБУХА: «Лише від нас залежить, якими ми вийдемо з карантину»
17 квітня, 09:56

У соціальних мережах можна побачити, як «вирує» життя користувачів: люди постійно обговорюють різні актуальні теми, розповідають про події свого життя, шукають цікавих і потрібних для себе осіб тощо. Попри користь та зручність використання соцмереж, градус емоцій у них часто змінюється надзвичайно раптово і різко: від абсолютного позитиву — до суцільного негативу. Тим паче зараз, коли користувачі перебувають удома на карантині, а в центрі їхньої уваги — пандемія коронавірусу.

Тож як варто поводитися під час коливання настроїв у світі соцмереж, щоб не потонути в океані негативу, страху і тривог?

Спеціально для «Дня» відома бізнес-тренерка, блогерка, авторка книг-бестселерів із продажів та переговорів, експерт і підприємець Людмила КАЛАБУХА поділилася власним рецептом.

«СПІЛКУЙТЕСЯ З ЦІЛЕСПРЯМОВАНИМИ ПОЗИТИВНИМИ ЛЮДЬМИ, ЯКІ ВИСТОЯЛИ В СКЛАДНИХ ЖИТТЄВИХ ОБСТАВИНАХ»

— Слід дистанціюватися від усіх, хто сіє паніку, негатив, ображає та підриває вашу віру в себе та у вашу справу. Не спілкуватися, відписатися, навіть заблокувати, щоб не бачити і не чути того, що руйнує вашу віру в себе, в свою справу, в свою країну.

Адже нити, звинувачувати всіх у тому, що все погано, а буде ще гірше, нарікати на життя набагато легше, ніж встати з дивана і почати змінювати своє життя. Це дуже зручна позиція. Адже на те, щоб встати з дивана, зробити щось корисне, допомогти комусь, потрібна мужність та сила характеру. Набагато простіше цілими днями сидіти та критикувати всіх, хто щось робить або принаймні намагається.

— Під час карантину де знайти той ресурс, щоб зберігати здоровий глузд та оптимізм?

— От що я рекомендую:

1) Написати позитивні відгуки тим, чия робота та діяльність вам сподобалася та надихнула.

Адже в нас не заведено писати хороші відгуки. Негативні всі пишуть залюбки, а все позивне сприймається як належне. Подякуйте публічно за вчасну доставку смачної їжі, за чудові зачіски, які робила вам ваша перукарка стільки разів, за увагу до вашої дитини від лікарки чи вчительки. Ви просто не уявляєте, скільки радості та позитиву принесуть такі прості дії вам, тим, кому ви написали ці відгуки, і людям, які це прочитають!

Подивіться фільми та почитайте книжки про те, як люди виживали в найекстремальніших умовах, допомагали іншим, гуртувалися. Теперішня ситуація — далеко не перша криза (і, на жаль, не остання) в історії людства. Якщо люди долали великі труднощі раніше, значить, і ми подолаємо.

2) Спілкуйтеся з цілеспрямованими позитивними людьми, які вистояли в складних життєвих обставинах.

Саме тому в своїй новій книжці я написали десятки історій наших сучасників, українців, які змогли, у яких вийшло реалізуватися, досягти поставлених цілей попри відсутність підтримки, власні обмеження, зневіру, втрату друзів, здоров’я чи майна. Змогли вони, тож і ви зможете.

«НОВИЙ «СПАМТРЕНД» — ПОШИРЮВАТИ ІНФОРМАЦІЮ З ЖАХЛИВИМИ ПРОГНОЗАМИ»

— Які найбільші помилки роблять люди під час спілкування у соцмережах?

— Існують прості речі, такі очевидні помилки, але вони повністю руйнують бажання мати з вами справу, спонукають натиснути кнопку «не стежити» і навіть «заблокувати».

1) Очолює мій «топчик» — надсилання спаму в приватні повідомлення.

Скільки разів я сама писала поширювачам спаму НЕ НАДСИЛАТИ мені такого, а скільки разів я бачила пости у своїх друзів із погрозами заблокувати... Не допомагає нічого! Якщо хочете привітати когось з якимось святом, то напишіть кілька слів від душі, не надсилайте картиночок.

Тож якщо раніше це буди «листи щастя», листівки та ялиночки, то тепер новий «спамтренд» — поширювання апокаліптичних відео та підкастів із жахливими прогнозами та скандальними викриттями всесвітньої змови.

2) Відмічання всіх друзів у постах, де хтось щось продає, на картинці з котиком, листівці до дня асенізатора чи річниці падіння Бастилії.

Це — неповага до особистого простору інших людей. Позначайте їх тільки тоді, коли у ваших дописах мова йде про них безпосередньо. А не тому, що ви хочете, щоб вони звернули увагу на ваш допис.

3) Голосові повідомлення незнайомій людині.

Це — нахабне втручання в особистий простір. Не завжди можна зразу прослухати. І чи варто? А інші почують. Так, це зручно вам. І зовсім незручно іншим.

4) Безглуздий початок діалогу.

«Доброго дня/вітаю/можна вам поставити запитання?» — і пропали.

Людина вже відволіклася, відкрила, воно вже пікнуло. А чого зразу не написати все, що ви хочете спитати або повідомити? Якщо вам здається, що так ви демонструєте свою ввічливість, — я вас розчарую. Це неповага до чужого часу. Що вам треба, пишіть одразу, одним повідомленням.

«ХОЧ ЯК ЦЕ ДИВНО, САМЕ ЗАРАЗ ЧАС ЗНАЙТИ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ВТІЛЕННЯ МРІЙ»

— Ви є бізнес-тренеркою. А зараз чимало людей залишилися без роботи (тимчасово, взагалі, їм загрожує звільнення або ж у них закінчуються кошти...). Що можете порадити людям, які опинилися в таких обставинах?

— От точно не сидіти в печалі та не чекати, поки все закінчиться і труднощі самі собою розсмокчуться, що само собою все налагодиться і буде, як раніше. Не буде. Не налагодиться. Вимушений час просто треба присвятити пошуку нової роботи, прокачуванню нових навичок та компетенцій, налагоджуванню нових бізнесових та дружніх зв’язків.

І вперше у людства під час таких глобальних криз є неймовірний ресурс    — інтернет і соцмережі. Карантин — це не відпустка. І тільки від нас самих залежить, якими ми з нього вийдемо: авторами та споживачами кілометрів негативних постів та коментарів, глядачами десятків серіалів, власниками кількох кілограмів зайвої ваги? Чи здобудемо нову професію (десятки освітніх платформ зараз відкрили доступ до своїх навчальних програм безкоштовно), зробимо правильні висновки, виправимо помилки та втілимо проєкти та мрії, на які раніше не було часу чи грошей.

Про це я пишу у своїх книжках «Почніть говорити «НІ»» та «Коли говорити «ТАК»», розказую під час інтерв’ю у ЗМІ, доповідаю на форумах. Саме зараз настав час сказати «ТАК» собі, своїм справжнім мріям та цілям, і, хоч як це дивно, саме зараз знайти можливості для їх втілення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати