Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iз протесту у символ

01 липня, 12:16
МАЛЮНОК АВТОРА

1 липня — одне з наймолодших болгарських свят — Джулай. Воно виникло у 70-х роках ХХ століття як протест молодих хіпі проти комуністичної влади.

Назву святу дала пісня гурту Uriah Heep — July Morning. У композиції йдеться про молоду людину, яка шукає любов, та знаходить її липневим ранком. А для болгарської молоді ця пісня була символом прагнення до свободи, миру та світлого майбутнього.

Спочатку хіпі збиралися на першому причалі Варни, але після падіння комуністичної влади свято розрослося і охопило усе чорноморське узбережжя країни. А на святкування приїздять молоді люди з усієї Європи.

У ніч із 30 червня на 1 липня молодь збирається на березі моря, щоб повеселитися і урочисто зустріти схід сонця. Гімном свята, звісно, досі лишається пісня July Morning, яка лунає звідусіль. Відомо, що гурт Uriah Heep навіть навідувався на це свято, на радість шанувальникам.

Тепер Джулай, звісно, трансформувалося із протесту у символ звільнення від тиску великого міста. Але захоплення красою та надія на краще «завтра» досі лишається базовим месиджем свята.

Приємно уявляти, як за кілька хвилин перед сходом сонця на нещодавно веселому пляжі западає тиша. І усі присутні відчувають єдність у спогляданні краси, без жодних зайвих слів...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати