Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Важлива фігура в історії фотографії»

До 200-річчя з дня народження принца Альберта у Великої Британії представили сайт оцифрованих матеріалів, що по-новому представляють особистість чоловіка королеви Вікторії
30 серпня, 11:53

26 серпня Великобританія відзначила 200-ту річницю від дня народження принца Альберта. У 20-річному віці, 10 лютого 1840 року, саксонський принц одружився з королевою Вікторією. «Альберт виступав у ролі неофіційного приватного секретаря Вікторії, надаючи підтримку та поради протягом усього їхнього шлюбу, і був керівником та наставником деяких найбільших національних проектів свого часу», — нагадують на офіційній сторінці королівської родини у фейсбуці. Принц Альберт очолив Велику виставку 1851 року, що дала початок нинішньому музею V&A. «Принц захоплювався просуванням знань та навчання — він був університетським канцлером, істориком мистецтва, колекціонером, меценатом у сферах мистецтва, архітектури та дизайну», — пишуть на сторінці The Royal Family.

До знакового ювілею в інтернеті виклали понад 17 500 фотографій та документів, пов’язаних із принцом Альбертом. Сайт albert.rct.uk «дає нове розуміння досягнень Альберта та його впливу на вікторіанське суспільство», зазначається у фб-повідомленні. Таку величезну роботу здійснили співробітники Британської королівської колекції. Більшість із матеріалів стали доступними вперше.

«На фотографіях зображені самі королева і принц, їхні діти і оточення, видатні люди того часу і свідчення військових кампаній, в яких брала участь Британська імперія. До архіву потрапили не тільки знімки, але і листи королівського подружжя, — повідомляє birdinflight.com. — Старша кураторка Британської королівської колекції Хелен Тромпетелер каже, що принц Альберт був важливою фігурою в історії фотографії. «Він щиро вірив у фотографію як вид мистецтва в той час, коли її роль у суспільстві тільки обговорювалася,  — сказала кураторка. — Він бачив її потенціал у всіх аспектах: від мистецтва до історичних записів».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати