Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Прикордонники, захищаючи державу, заборгували їй

07 липня, 00:00

Створення 1995 року в державі органу президентського військового контролю зумовлено не тільки внутрішніми причинами, але й необхідністю дотримання міжнародних зобов’язань. Одне з таких завдань узяла на себе Україна на будапештській зустрічі у верхах (Нарада з питань безпеки та співробітництва в Європі, грудень 1994 року. — Авт. ). У матеріалах, зокрема, мовиться, що «кожна держава-учасниця буде постійно забезпечувати і підтримувати ефективне керівництво та контроль за своїми військовими та воєнізованими силами та силами безпеки з допомогою конституційних органів влади, яким властива демократична легітимність».

— 11 травня цього року, за поданням Генеральної військової інспекції, Л.Кучма видав Указ «Про заходи щодо забезпечення житлом військовослужбовців, звільнених у запас або відставку». А на ділі чи затишно прикордонникам? — поцікавився кореспондент «Дня» в генерал-лейтенанта А.Макарова.

— Поки що цього сказати не можна. 200 родин у Мукачівському прикордонному загоні — без житла. 34 сім’ї на заставах звільнилися, але займають службові квартири, бо в цивільному житті не знаходять собі місця. Або є в нас підрозділ із супроводу поїздів у прикордонній зоні. Він є бар’єром для нелегалів. Однак залізничні служби примушують воїнів платити за проїзд, хоча під час затримання нелегалів основна турбота про них лягає на прикордонників. У наметовому таборі при заставі в Мукачеві їх розміщують, годують, лікують. Бійці діляться з ними мізерним пайком, можуть заразитися азійськими хворобами, але терплять.

— А тим часом Мукачівський прикордонний загін вважають унікальним...

— Так. Саме на ділянці цієї частини міститься географічний центр Європи. Крім того, не знайдеш на теренах України, втім, як і в інших країнах СНД, прикордонного загону, воїни якого охороняли б кордон одразу із чотирма державами — Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією. Та й такої великої кількості застав — 32 — не має жоден прикордонний загін. Керівник цього унікального формування — підполковник Олександр Біньковський. За минулий рік у 516 випадках затримано 7531 порушника кордону. 2000 року в 153 випадках затримано 2258 порушників, з-поміж них мігрантів-нелегалів — 2154.

— За всіх ваших похвал підполковнику О.Біньковському або начальнику прикордонної комендатури «Ужгород» Ігорю Левадному чи лишається сум від загального становища?

— Так. Потребує змін законодавство щодо Прикордонних військ, Закон про державний кордон. Є міждержавні угоди, які вимагають перегляду, бо вони кабальні для нас, а сусідам вигідні... Великоберезнянська застава, приміром, винна державі 128 тисяч гривень. Ні начальник застави, ні загін, ні всі прикордонні війська не розрахуються за це: катастрофічно не вистачає коштів. Усі Прикордонні війська майже 70 мільйонів винні державі за обмундирування, техніку, світло. Про цю плачевну ситуацію і будемо доповідати Президентові.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати