Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ФБР «накрило» чергового російського агента?

16 червня, 00:00

Американський суд штату Флоріда висунув звинувачення проти відставного американського полковника-резервіста у шпигунстві на користь Радянського Союзу. Зокрема, суддя Донна Бучелла заявила, що син колишніх російських емігрантів Джордж Трофімов, який у 1969 — 1994 рр. служив в американському розвідувальному центрі в Нюрнберзі, мав доступ до таємної інформації, яку він передавав агентам КДБ. Трофімова, який став натуралізованим громадянином США 1951 року, звинувачено у 32 випадках передачі таємної інформації.

На думку обвинувачення, техпроцес шпигунства був надзвичайно простим. Трофімов брав додому документи, що стосувалися національної безпеки США, фотографував їх, а потім збував плівку кадебешникам. За таку діяльність радянський уряд нагородив завербованого американського офіцера, відомого за агентурними іменами Антей, Маркіз і Консул, орденом Бойового Червоного прапора.

В документах звинувачення фігурує сума, отримана Трофімовим за добросовісну роботу — 90 тисяч марок ФРН. Щоправда, слідчі припускають, за за свою 25-річну шпигунську кар’єру полковник отримав від Москви ще $250 тисяч.

Трофімова вже заарештовували 1994 року в Німеччині. Але німецькі слідчі, не знайшовши переконливих доказів, змушені були відпустити його на свободу. А наступного року полковник Трофімов пішов у відставку.

Позавчора ж, як повідомляє АП, ФБР взяло Трофімова, як кажуть, на гарячому. Він нібито мав зустрітися з російським агентом, щоб отримати гонорар. Але зустрівся з агентом ФБР.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати