Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Понеслося...

Без хліба, але з політичними видовищами
26 серпня, 00:00

Традиційно новий політичний сезон починається в Україні після Дня Незалежності. Цей рік не став виключенням. Виступаючи на Майдані, Віктор Янукович зробив дві резонансні заяви, які відразу ж розхапали на цитати інформаційні агентства і почали аналізувати оглядачі, засумувавши за фактажем. Отже, по-перше, потрібно внести зміни до закону про місцеві вибори. По-друге, змінити саму Конституцію. «І якнайскоріше».

Віктор Янукович вивів нову «формулу» Основного Закону. «Це сильний президент, в якого є практичні важелі координації контролю над реалізацією ключових питань реформ і стратегічного курсу держави».

Яким чином змінюватимуть Конституцію? Чи буде пролонгація президентського терміну? Тут жодної конкретики. Хоча тема зміни Конституції і мусіювалася все літо, інформації щодо неї — мізер. Переважно все на рівні чуток і домислів.

Існує думка, що вже восени ми можемо отримати жорстку президентську республіку і Януковича з повноваженнями Кучми. Хоча тут не все так просто і однозначно. Якщо навіть Конституційний Суд скасує політреформу, виникне питання: яким чином імплементувати це рішення в життя? Очевидно, що подібне рішення має ухвалюватися лише після референдуму. На думку експертів, це буде референдум і щодо довіри до Президента, оскільки йдеться про юридичне розширення його повноважень. Інакше це створить внутрішню напругу в країні. Врешті-решт, може виникнути правовий вакуум.

— Звичайно, може бути спроба скасувати політреформу, але це повний правовий нігілізм. І це зробить Януковича нелегітимним Президентом, — розмірковує в розмові з «Днем» Тарас Чорновіл. — Інша річ, що його оточенню на це наплювати, але для Януковича ситуація стане дуже критичною. Взагалі Янукович — це класичний Ющенко-2. Він смикатиме цю Конституцію, доки його рейтинг не впаде до такого рівня, що про другий термін доведеться забути. Тоді може піти зворотний процес — перехід до парламентської республіки. Тому я не здивуюся, якщо після двох років такої метушні із різними способами щось змінити, ми повернемося до ющенківської ситуації — багато шуму і мало діла.

Набагато більше ясності з другою ініціативою Президента — це проведення позачергової сесії Верховної Ради, на якій планується затвердити зміни до закону про місцеві вибори. Вже відомо, що засідання відбудеться 30 серпня. І це буде свято на вулиці Яценюка, Тігіпка і Гриценка.

До закону про вибори вноситься лише одна істотна зміна — скасування норми про те, що місцеві організації партій мають бути зареєстровані не пізніше ніж за рік до виборів. Ця норма означала фактичну заборону на участь у виборах нових партій.

Авторами закону значаться голови всіх трьох фракцій коаліції: Олександр Єфремов (ПР), Петро Симоненко (КПУ) і Ігор Шаров (блок Литвина). Отже, судячи з усього, з голосами проблем не буде.

Що підштовхнуло Президента до такого кроку? На думку заступника голови партії «Сильна Україна» Костя Бондаренка, на це рішення вплинула критика як усередині країни, так і ззовні.

— Світова громадськість заявляла, що ця норма є недемократичною і дискримінаційною стосовно політичних сил. Усередині країни більшість громадян виступали за скасування цієї норми. Мені здається, Янукович усвідомив, що деякі представники Партії регіонів — ініціатори цієї норми — просто підставляють нинішню владу під удар критики. І набагато простіше зняти цю норму і піти на поступки.

І все ж в експертному середовищі більш поширена інша думка: влада подивилася на останні рейтинги і зрозуміла, що «медові півроку» закінчуються. Регіонали усвідомили, що все на цих виборах узяти не вдасться. І просто вирішили відкрити шлях тим, із ким можна буде потім домовитися.

Чи вдарить це по Тимошенко? В принципі, так. Бо нові партії топтатимуться на її електоральному полі. Але, з іншого боку, всі — і сама Юлія Володимирівна — говорили про абсолютну недемократичність цієї норми. Тому якщо виходити з озвучених фактів, то бютівці зараз мають аплодувати ініціативі Януковича. Але робити цього вони, певна річ, не будуть. Починається новий політичний сезон, а разом із ним і виборча кампанія.

Оксамитовий сезон із пляжами і городами закінчується, і українці вже готові стежити за політичними колізіями. Не відомо, як із хлібом, а ось із політичними видовищами цього року проблем точно не буде.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати