Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відставити чи залишити прем'єр-міністра?

Це питання знову переводиться в практичну площину
12 серпня, 00:00

Тут вважають, що останньою краплею, яка переповнила чашу тихої канікулярної політики, стало засідання Кабміну у вівторок, на якому прем'єр, як повідомляє Інтерфакс- Україна, вимушений був визнати, що підготовка до осінньо-зимового періоду 1999 — 2000 років велася «незадовільно». У прийнятому Кабміном протокольному рішенні передбачено 10-відсоткове обмеження енерго- і газоспоживання з перших же осінніх місяців, що свідчить про великі дірки в енергетичному балансі країни. Істотно скорочується і перелік об'єктів, які не підлягають відключенню від енергопостачання. Країна зустрічатиме президентські вибори в імлі? Зрозуміло, що для кандидата № 1 у цих умовах насамперед треба знайти і покарати винного.

Нагадаємо, що в червні Президент уже намагався руками парламенту зняти прем'єра, щоб потім перекласти відповідальність за ситуацію в країні на Верховну Раду. Однак у парламентському залі перемогла розсудлива позиція, і прем'єр вистояв. Тоді по Валерію Павловичу почали «стріляти» ізсередини очолюваного ним Кабінету. Спочатку віце- прем'єр Тигипко оцінив ситуацію в країні діаметрально протилежно, аніж прем'єр на парламентській трибуні. Пізніше — засідання Кабінету під керівництвом Кучми і без Пустовойтенка, на якому Президент погоджується з оцінкою ситуації віце-прем'єра. Після цього був різко критичний випад першого віце-прем'єра Куратченка, який підтримала більшість членів Кабінету; як показала його реакція на відставку — без пояснення Президентом її причин — дуже, до речі, лояльного до вищої влади.

І ще одна маленька деталь, але така, що набуває значущості. Увечері минулої п'ятниці В. Пуствойтенко повернувся до Києва після святкування ювілею «Криворіжсталі». А вже в понеділок інформагентства, користуючись джерелами практично в непідвідомчих йому правоохоронних органах, повідомили про порушення кримiнальних справ проти керівників підприємства-ювіляра і про його незадовільні економічні показники. До речі, коментуючи «Дню» цю колізію, глава місцевої організації НДП Анатолій Корик сказав, що «колектив проти заміни Володимира Нечипоренка (нинішнього гендиректора «Криворіжсталі». — Ред. ), що, в принципі, може означати, що проти цього і НДП на чолі з Пустовойтенком. Тоді хто пішов проти прем'єра і чому посмів це зробити?

Звичайно, відданий друг і вірний соратник Л. Кучми протягом багатьох років, В. Пустовойтенко вкотре може мобілізувати якісь резерви впливу на Президента, в тому числі, мабуть, і на створену на підтримку останнього «Злагоду», щоб утриматися при владі на час, що залишився до виборів. Однак експерти вказують і на те, що Л. Кучма, стурбований нині не стільки господарсько-економічними, скільки передвиборними проблемами, може перемістити В. Пустовойтенка в суто політичну сферу, надавши «Злагоді» характеру своєрідного «народного фронту» на підтримку чинного Президента.

Якщо це станеться, тоді виникає закономірне запитання: хто може стати наступною жертвою Леоніда Кучми (хоч, звичайно, не можна заперечувати того факту, що аматори «нацарювати на три рублі» в нашій країні не перевелися)?

Найвірогіднішою кандидатурою видається новопризначений перший віце-прем'єр, а до цього — глава УСПП Анатолій Кінах, прізвище якого вже звучало серед можливих наступників Пустовойтенка. У принципі, можна розглядати і кандидатуру Сергія Тигипка. Проте хоч він і може розраховувати на важливу для Кучми підтримку Заходу, навряд чи Президент зважиться поставити на чолі уряду риночника з комсомольсько-банківським минулим. У цей список можна записати і нинішнього голову Бюджетного комітету Верховної Ради Юлію Тимошенко. Її недавнє інтерв'ю по державному телеканалу, в якому начебто зовсім не було властивої їй критичної спрямованості, може свідчити про певне зближення із президентською командою. Утім, найімовірніше, що свій послужний список в уряді Юлія Володимирівна все ж почне з нижчої сходинки.

Звичайно, газетні версії не можуть претендувати на 100-відсоткову ймовірність. Більше того, Валерій Павлович може пустити в хід останні резерви і втримати за собою пост прем'єра (до речі, вчора Пустовойтенко висловив упевненість, що в кінці серпня він зустрінеться з новим російським прем'єром Путіним, повідомляє Інтерфакс-Україна). Не виключені і нестандартні ходи Банкової. Ураховуючи той факт, що нинішня влада списує під копірку (з поправкою, щоправда, на різницю у величинах) ходи Кремля, можна передбачити, що і в нас прем'єр-міністром можуть призначити когось із вірних силовиків. Не дарма ж раптом виплив останніми днями закон про надзвичайний стан. Тим більше, що так би мовити, «демократичні» заходи (монополізація медіального простору, переслідування і закриття небажаних структур, розкол правого і лівого політичних флангів і т.д. і т.п.) позитивних результатів для претендента Кучми не принесли.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати