Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Володимир Лановий обіцяє депутатам гроші, а вони йому - суд

23 жовтня, 00:00

Припинити процес приватизації в Україні до остаточного вирішення питання про призначення голови ФДМ - саме з такою пропозицією планує виступити група депутатів, - попередив на прес-конференції голова контрольної комісії ВР з питань приватизації Олександр Рябченко.

І назвав цей крок крайнім заходом тих "жорстких заходів", які та ж група має намір запропонувати щодо Фонду держмайна. Об'єктом нарікань, як і раніше, залишається виконуючий обов'язки керівника ФДМ В. Лановий та його приватизаційні погляди.

О. Рябченко нагадав, що відповідно до законодавства керівник такого рангу без затвердження його на посаду Верховною Радою може виконувати обов'язки лише 60 днів. А В. Лановий стоїть біля керма Фонду вже півроку. За словами голови комісії, Президент України після першої невдалої спроби узаконити В. Ланового на посаді, мав би знову винести його кандидатуру на розгляд ВР і тим самим продовжити його повноваження ще на 60 днів. Проте цього не сталося. І тепер усі документи, підписані в. о. керівника ФДМ після 61 дня повноважень є, на думку О. Рябченка, незаконними і можуть бути опротестовані в судовому порядку.

О. Рябченко також не виключає того, що після розгляду парламентом звіту ФДМ за 1997 рік, роботу Фонду буде оцінено як незадовільну. Причина того - двоїста позиція ФДМ щодо сертифікатної і грошової приватизації. Стратегічною помилкою називає голова комісії прагнення Фонду корпоратизувати власність при приватизації стратегічних об'єктів. До того ж, за словами О. Рябченка, порівнюючи результати приватизації за 3 останніх роки, неможливо не помітити низькі темпи роздержавлення 1997 року. За відомостями комісії ВР, на сьогоднішній день прибуток від приватизації становив лише 38,4 млн. грн. Дана сума просто тьмяніє на тлі обіцяної (правда, ще Ю. Єхануровим)суми в 500 млн. грн. Природно, що до кінця року бюджет такої суми не отримає.

Як стало відомо кореспонденту "Дня" з компетентних джерел у ФДМ, зараз фахівці Фонду дописують програму приватизації на наступний рік, в якій В. Лановий обіцяє надати бюджету 581 млн. грн. прибутку від приватизації. На 11 листопада заплановано засідання Кабінету Міністрів, де на порядку денному буде програма приватизації на наступний рік. Уже з кабмінівською резолюцією програму буде передано до ВР, де її має бути затверджено за місяць до прийняття бюджету на 1998 рік.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати