Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зануритися в час. Золотий

Уперше археологи експонують понад 2500 унікальних експонатів
14 лютого, 00:00

«Золоті скарби стародавньої України» — так називається виставка, що днями відкрилася у київському Центральному музеї Збройних сил України. На виставці представлені унікальні речі, знайдені в другій половині XX — на початку XIX століття співробітниками Iнституту археології Національної академії наук України в ході археологічних досліджень пам'яток епохи раннього залізного віку, часів слов'ян та Київської Русі. За словами Iгоря Чичканя, начальника лабораторії науково-дослідних робіт із дослідження військово- історичних процесів Центрального музею Збройних сил, виставка, по-перше, унікальна тим, що всі надбання, представлені в експозиції, знайдені саме на території сучасної України й експонуються вперше; по-друге, тільки за допомогою таких виставок можна зануритися у час та простежити трансформування української культури.

Віковий діапазон речей, розміщених у вітринах виставки, коливається від IX—VIII столітть до н.е. до XIII ст. н.е. Понад 2500 виставлених експонатів із колекції Iнституту археології НАНУ розповідають про історію та культуру народів, які мешкали на території сучасної України в різні періоди, а саме: про кіммерійців, скіфів, сарматів, давніх слов'ян, народи Київської Русі та пізніх кочiвників. Серед експонатів виставки побутові речі, коштовності (золоті прикраси із золота 950-ї проби), предмети озброєння та військового обладунку, які характеризують військову справу та методи ведення бою. Зокрема, представлені в геральдичному стилі такі кочівницькі пам'ятки VII століття: срібні або бронзові поясні гарнітури, деталі кінського спорядження, зброя. Привертають увагу коштовні прикраси кінської упряжі й вуздечок: срібні наремінні бляшки, решми, хрестовидні розподілювачі, декоровані рослинним орнаментом.

Окрасою ж експозиції є знахідки зі скіфських курганів. Це, зокрема, золоте ритуальне навершя та золота чаша-фіала V століття до н.е. з Братолюбівського кургану, що знаходиться в селі Ольгіне Херсонської області. Також демонструються знайдені в 1992 році золоті шийна гривна та спіралевидні браслети з кургану «Соболева могила» біля міста Орджонікідзе Дніпропетровської області. Також чимало речей, знайдених у сарматських та аланських похованнях, у поховальних комплексах слов’ян, хозар, половців, а також під час розкопок на території міста Києва. Серед останніх розкопок давньоруські прикраси — колти та київські срібні гривні, які використовувалися в грошовому обігу в XI—XIII столітті.

За словами I. Чичканя, експонати, представлені на виставці, свідчать, що кожен рік приносить нові, часом несподівані знахідки й відкриття, які дозволяють краще і глибше зрозуміти давню історію України, реконструювати життя, побут, культуру, військову справу, історію племен і народів, що жили на території нинішньої України. Варто лише прийти і побачити. Планується, що виставка буде відкрита для відвідувачів півроку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати