Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Бомбардувальний» торг між Росією та Україною завершено

Перші Ту-160 та Ту-95мс прибудуть до Енгельса вже цього тижня
04 листопада, 00:00

Впродовж двох найближчих днів з України до Росії вилетять перші важкі бомбардувальники, про долю яких Москва та Київ вели між собою кількарічний торг. На російську базу у Енгельсі першими заплановано відправити один важкий стратегічний бомбардувальник Ту-160 та один Ту-95мс. Про це 3 листопада у Києві заявив командувач Військово- повітряними силами України генерал Віктор Стрельніков.

Загалом Україна має передати до кінця цього місяця Росії одинадцять важких бомбардувальників. Для їх перегону підготовлені російські екіпажі, а літаки пройшли необхідну технічну експертизу. За словами генерала Віктора Стрельнікова, зараз узгоджуються усі необхідні технічні, юридичні та митні процедури між двома країнами на підставі міжурядового рішення. Рішення про переліт перших двох літаків було ухвалено прем'єрами двох країн, у якості, так би мовити, першого демонстративного кроку на підтвердження того факту, що давній торг між Москвою та Києвом навколо цих літаків нарешті розв'язано. Разом з літаками Україна передасть Росії також і півсотні крилатих ракет.

Україна віддає свої бомбардувальники в рахунок скасування частини свого боргу перед Росією за енергоносії, Віктор Стрельніков не назвав суми цієї оборудки, зазначивши лише, що самі військові двох країн навряд чи б дійшли компромісу. Позаяк у двох країн застосовувались різні оцінки до вартості літаків. «І добре, що це питання нарешті вирішили прем'єри, бо для потреб наших Збройних сил Ту-160 та Ту-95 непотрібні», — сказав командувач українською авіацією. Раніш оголошувалось, що після передачі літаків газовий борг України зменшиться десь на 290 мільйонів доларів. Тобто один літак оцінено приблизно в 25 мільйонів доларів.

Загалом Україна після розпаду отримала сорок важких стратегічних бомбардувальників. Сама Україна має намір переобладнати два Ту-95 у розвідники, в тому числі й за Договором про відкрите небо. Ще два літаки стануть музейними експонатами. Решта, відповідно до вимог Договору СТАРТ-I, за словами генерала, буде знищена до кінця 2001 року, за американські гроші на потреби ядерного роззброєння колишніх радянських республік.

Свого часу важкі бомбардувальники Ту-160 розроблялись для того, аби наносити ракетно-ядерний удар по території Сполучених Штатів. До цього часу в Росії, було лише 6 таких літаків. Згодом до них додається ще 8 Ту-160 з України. На питання про те, чи не висловлювали представники США стурбованість з приводу того, що літаки Україна передає Росії, а не знищує, Віктор Стрельніков сказав: «Вони, звісно, нічого не виказують. Вони ж дипломати. Але ми діємо в межах діючих угод. І вони розуміють, що з економічної точки зору Україні це вигідно.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати