Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Космічна Україна: щедрі, тому що бідні

10 квітня, 00:00

Окрилений успішним запуском ракетоносія «Зеніт 3 сл» за проектом «Морський старт» з акваторії Тихого океану, Олександр Негода повідомив, що менше, ніж за два тижні відбудеться новий старт. Щоправда, іншої ракети. Йдеться про ракетоносій «Дніпро», що є конверсованим і доробленим варіантом важкої міжконтинентальної ракети СС-18, що свого часу вироблялась на Південмаші й згідно з вимогами договору СТАРТ-1 нині підлягає знищенню. Понад 150 цих ракет стоять на оснащенні ядерних сил Росії. Відтак замість того, щоб виводити на орбіту ядерні боєголовки, свій останній шлях вони зроблять на користь людству. 21 квітня буде здійснено запуск носія «Дніпро» з британським супутником на борту.

У травні на орбіту буде виведено українсько-російський супутник «Океан», а в грудні — власне український мікросупутник. За словами директора космічного агентства Олександра Негоди, супутники працюватимуть на потреби дистанційного зондування землі та безпеку країни. Щоправда, на військовий вимір ця безпека не поширюється. Супутники матимуть апаратуру, що дозволятиме бачити об'єкти, найменші з яких завдовжки 15 метрів, у той час, як військових цікавить техніка з параметрами чутливості від 5 метрів і менше.

Хто ж тоді є споживачами інформації від українських супутників і чи платить хтось за дорогі космічні дані? На жаль, всі міністерства сьогодні перебувають у надзвичайно важкому економічному становищі, тому ми надаємо інформацію фактично безкоштовно», — сказав «Дню» Олександр Негода. Отже, чому такі щедрі? Тому що бідні...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати