Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Запасайтеся намистом, панове інвестори!

Чи про всі «сприятливі умови» для іноземних інвестицій розповів український прем'єр американському сенатору?
19 серпня, 00:00

Цікаво, чи спробував пан прем'єр, щоб не бути голослівним, навести найсвіжіші приклади дій уряду і Президента для поліпшення цих умов? Зустріч з американським сенатором відбувалася в понеділок, 16 серпня, а буквально в п'ятницю, 13-го, Кабмін ухвалив постанову, згідно з якою ті пенсіонери, яким далі несила чекати виплати боргів із пенсій, можуть одержати їх... цукром із Держрезерву. Не зупиняючись на досягнутому, наступного дня КМ затвердив склад робочої групи з координації постачання товарів народного споживання і продуктів харчування в рахунок погашення заборгованості з виплати зарплати, регресних позовів та одноразової допомоги шахтарям.

Чи треба нагадувати, що однією з умов сприятливого клімату для підприємництва та інвестицій є достатній рівень купівельної спроможності населення, який визначається наявністю в нього грошей? І чи не зрозуміло, що ці постанови призведуть прямо до протилежного? У виробництво яких товарів можна інвестувати капітали в країні, населення якої неспроможне нічого купити, оскільки не має грошових знаків на руках? А не має воно їх тому, що уряд, нездатний створити умови для нормального товарообміну через гроші, насаджує середньовічний натуральний товарообмін.

Вочевидь, враховуючи, що в країні, як тонко відзначив прем'єр, загострюється передвиборна боротьба, вирішив зробити свій внесок у добру справу погашення боргів перед трудящими за їхню неоплачену працю і президент Леонід Кучма. Днями він підписав указ, згідно з яким продовжив до 1 сiчня 2000 року можливість бюджетникам свої борги перед державою за комунальні послуги гасити... боргами держави перед ними за невиплачені зарплати. Шляхом взаємозаліків. Інакше кажучи, і працівникам держустанов боргів за своїми кревно заробленими в грошовому вираженні не бачити.

Запитання: чи пояснив Валерій Павлович Арлену Спектору, що коли в Україні з обігу будуть зникати живі гроші, то перспективою «поглиблення економічного співробітництва» не може бути перетворення нашої країни навіть на ринок збуту для другосортних товарів? Бо перспектива тут лише одна: сировинний додаток і промисловий майданчик для екологічно брудних виробництв. І тоді потенційним інвесторам сюди можна їхати не із чековими книжками, а, образно кажучи, з намистом та іншими дешевими дрібничками.

Боюся, що ні, не пояснив. Інакше тоді він сам спростував би сказане ним на зустрічі із сенатором: «Дедалі більша частина населення переконується, що демократичний, незалежний шлях розвитку країни, який проводиться президентом Леонідом Кучмою, є єдино можливим для відновлення економічного зростання і підвищення добробуту народу, підкреслив В.Пустовойтенко» («І-У»). Незрозуміло тільки, чому пан прем'єр вважає, що більша частина народу вже забула, що останні п'ять років країна йде до економічної катастрофи «шляхом реформ», який накреслений Леонідом Кучмою?!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати