Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Допомога від Папи Римського

«Війна в Україні не є громадянською, а є зовнішньою агресією. І сам факт того, що голова дипломатичного відділу Ватикану про це говорить із Запоріжжя, для нас є дуже знаменним», — Предстоятель УГКЦ Святослав ШЕВЧУК
17 червня, 20:16
ФОТО REUTERS

Папа Римський Франциск виділив особисті гроші допомоги українцям, які постраждали від війни на Донбасі. Про це 17 червня під час прес-конференції «Папа для України. Мільйони євро від Папи Франциска отримають постраждалі від війни на Донбасі», яка відбулася у прес-центрі УНІАН, повідомили її учасники, серед яких були митрополит Львівський, голова Конференції єпископату РКЦ в Україні архієпископ Мечислав Мокшицький; Предстоятель УГКЦ Святослав Шевчук, Верховний Архієпископ Києво-Галицький, голова Технічного комітету акції «Папа для України», єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ Ян Собіло.

Як відомо, з 15 до 20 червня в Україні перебуває з візитом держсекретар Ватикану кардинал П’єтро Паролін, метою якого є «демонстрація турботи й близькості Папи Франциска до України», а також вручення мандату Технічному комітету Акції. Цей комітет покликаний керувати розподілом коштів, зібраних для українців, постраждалих від війни на Донбасі. Остаточну суму на разі не оприлюднено Ватиканом, але йдеться про кілька мільйонів євро.

«Коли в Україні є два мільйони внутрішньо переміщених осіб, маємо десятки тисяч поранених, то кілька мільйонів євро кардинально не змінять ситуацію. Але я переконаний, що ця акція має ще інші важливі виміри, які можуть змінити все те, що ми сьогодні називаємо найбільшою гуманітарною кризою в Європі після закінчення Другої світової війни», — зазначив Блаженніший Святослав.

Предстоятель УГКЦ також навів важливі меседжі, які вчора, перебуваючи у Запоріжжі відправив Його Еміненція П’єтро Паролін — не лише українцям, а й усьому світові. «По-перше, він чітко висловив позицію Ватикану щодо святості й недоторканості українських кордонів. Це означає, що Апостольська столиця підтримує суверенітет української держави, — відзначив Святослав Шевчук. — Всі території, над якими сьогодні українська влада реально не має контролю і звідки люди змушені тікати від війни, мають бути повернуті під контроль української держави. Святість українських кордонів має забезпечувати міжнародне право й має бути пошанована усіма. Дипломатичною мовою це означає, що на нас напали, агресор на нашій території, і він має залишити святу українську землю та поважати її кордони».

За словами Блаженнійшого, друга важлива думка П’єтро Пароліни стосувалася європейських держав і перегукувалася зі словами Папи Івана Павла ІІ, які він сказав в Україні 15 років тому. «Європа має відчути свою відповідальність за Україну, тому що вона є інтегральною частиною Європейського континенту, — зазначив Владика. — На жаль, як стверджував наш поважний гість, війна в Україні може бути названа забутою європейцями. Очевидно, дуже легко закрити очі на щось, що не можна дуже швидко й успішно вирішити. Цей конфлікт, який розтягується у часі, починає замовчуватися. Саме присутність серед нас голови ватиканської дипломатії, який говорить про цю війну і страждання, є голосом, який будить сумління європейців, щоб вони не полишили українців сам-на-сам із агресором, який топче їхню землю».

Як висловився очільник українських греко-католиків, третя думка кардинала Пароліни визначала, що «не можна лікувати наслідки, не лікуючи причини». Тож допомогти всім постраждалим неможливо, доки війна триває. «Гуманітарна акція Папи буде успішною тоді, коли негайно замовчить зброя — тоді заговорить дипломатія», — зазначив Блаженнійший Святослав.

Владика УГКЦ розповів, що місія забезпечуватиме три базові потреби постраждалих українців: харчування, медична допомога та помешкання. Допомогу ж надаватимуть чотирьом категоріям населення: внутрішнім переселенцям (інформацію про них збирають в усіх єпархіях України); людям, які знаходяться у «сірій зоні» й не можуть виїхати з місця бойових дій, куди не доходить жодна допомога; особи, які опинилися на окупованій території; поранені.

«Папою було створено окрему місію представництва в Україні, й гроші не перераховуватимуться жодним інституціям — допомога буде адресною. Комітет збиратиме інформацію, подаватиме її до Ватикану, де й вирішуватимуть, як реалізувати ці гроші, — розповів Святослав Шевчук. — Зараз відбувається лише накопичення коштів. Гроші збираються у Європі, надійдуть до Ватикану і лише тоді стане відомо, про яку суму йдеться. Але ми знаємо, що Святий Отець дав особисті кошти зі своєї власної кишені — мова йде про мільйони».

«Папа хоче, щоб допомога дійшла передусім до найбідніших серед бідних, яких нам треба знайти», — розповів голова Технічного комітету акції «Папа для України» Ян Собіло. Він зазначив, що до очолюваного ним комітету входить юрист із досвідом роботи у гуманітарній сфері та в ООН, бухгалтер, а також функціонер, який відповідатиме за міжрегіональні зв’язки. «Ми також хочемо доїхати до Донецька. Коли на Великдень Нунцій був у Донецьку, він нагадав на місці, що приїжджає до цього міста, бо він є нунцієм України, а Донецьк — це Україна», — додав Собіло.

Логічне питання від журналістів: які ж запобіжні заходи існують для того, щоб на окупованих територіях цю допомогу отримали стражденні, а не бойовики й терористи?

Ян Собіло зазначив, що на окупованих територіях допомога передаватиметься через парафіян УГКЦ, православної церкви, протестантів, про яких знають як про порядних людей. «Особисто я буду з ними в контакті, буду до них їздити й передавати адресну допомогу, — говорить керівник комітету. — Лікарні у Донецьку переповнені, й хворі потребують багато чого. Багатьом немає на що жити, тому завдяки нашим парафіям ми зможемо донести цю допомогу саме до них».

Ще одне запитання пролунало від «Дня»: «Чи не пов’язана ця акція допомоги українським громадянам із нещодавньою зустріччю російського патріарха Кирила (Гундяєва) та Папи Римського, результатом якої стала контраверсійна декларація?». Нагадаємо, у цій декларації міститься згадка про війну в Україні: «Ми висловлюємо жаль із приводу ворожнечі в Україні, яка вже призвела до численних жертв, завдала незліченних ран мирним жителям й кинула суспільство в глибоку економічну та гуманітарну кризу. Закликаємо всі сторони, що беруть участь у конфлікті, до розсудливості, до соціальної солідарності та дій, спрямованих на досягнення миру. Ми запрошуємо наші церкви в Україні до співпраці в напрямку соціальної гармонії, до утримання від участі в протистоянні й до того, щоб не підтримувати подальший розвиток конфлікту». Таке формулювання викликало обурення в українському суспільстві, оскільки непрямо визначило війну в Україні як внутрішній конфлікт, хоча насправді це є результатом російської агресії.

«Дякую, що ви про це говорите, — відповів предстоятель УГКЦ Блаженнійший Святослав. — Ця декларація могла б перешкодити гуманітарній місії, тому що вони рухаються у різних площинах правди. Ця ідея в Папи визрівала дуже давно, оскільки ми дуже багато спілкувалися із Святійшим Отцем і говорили про християнську реакцію на гуманітарну кризу в Україні. Тож ні часто, ні змістовно я б не пов’язував ці дві речі. Якщо йдеться про допомогу людям, які опинилися на окупованій території, перед тим як її почнуть надавати, ми хотіли ясності. І от вчора Його Еміненція дав певні роз’яснення на сумнівні питання. Чітко і ясно було сказано про непорушність державних кордонів і міжнародного права. Ці два терміни чітко кажуть, що війна в Україні не є громадянською, а є зовнішньою агресією».

Як висловився очільник УГКЦ, «сам факт того, що голова дипломатичного відділу Ватикану про це говорить із Запоріжжя, для нас є дуже знаменним».

Милосердя — одна з найголовніших християнських чеснот, яка, на жаль, забувається у сьогоднішньому світі, зокрема християнському. І важливо, що в ці складні для нашої держави часи Папа Римський особисто приділив увагу і проявив милосердя до українських громадян, які постраждали від російської агресії. Важливо й те, що, після резонансної спільної декларації із патріархом Кирилом, Папський престол засуджує російську агресію в Україні й підтримує її територіальну цілісність й недоторканість кордонів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати