Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вчитися українськості нам таки треба за межами України

18 червня, 00:00

Нещодавно мала гарну нагоду провести кілька днів в колі української громади в Польщі. Відчуття таке, що ти знаходишся на маленькому острівці, де культивується вишита, співоча, глибоко віруюча, наповнена звичаями і традиціями рідна Україна у великому геополітичному океані національних спільнот. Від триголосся народних українських співів здається, що вчитися українськості нам таки треба за межами України. Молоді українці в Польщі чітко ідентифікують своє коріння, знають своє походження, говорять українською, вчаться в українських школах за сотні кілометрів від батьківського дому.

Міністерство внутрішніх справ Польщі, що опікується національними меншинами, щороку виділяє певний бюджет на реалізацію заходів-проектів меншин. Це плюс. МВС Польщі не дуже хоче піклуватися про українські виховні проекти, більше "за" розваги української громади. Це мінус. Кожну громаду за кордоном і матеріально, і духовно підтримує вітчизна (бачила, як підтримує Словаччина своїх дітей, — вражає). Україна практично жодної підтримки не надає. Це мінус. Те, що українська громада і в таких умовах (без підтримки) дає собі раду і виховує гарне покоління українців — це плюс.

Кажуть, перше і третє покоління мають міцний зв’язок — бабусі й дідусі віддають всю любов і своє особливе відчуття світу внукам. Зараз у Польщі, та й повсюдно в діаспорі, підростає третє покоління. Боязко, що з четвертим поколінням зв’язок із материнською державою може втратитися; ці молоді українці асимілюються в чуже суспільство, і ми назавжди втратимо частинки справжньої українськості, що так трепетно берегли у своїх серцях наші діди.

Гадаю, вихід із цієї ситуації є, адже сотні українських родин по всьому світу живуть у своєму українському мікросвіті й виховують своїх дітей в любові й повазі до далекої батьківщини. Просто нам, мешканцям України, треба змити мінуси і примножувати плюси: трохи більше долучатися і допомагати, тримати якнайміцніший зв’язок із нашими. Бо ми — одна родина, незалежно від того, хто де мешкає.

Довідка

За офіційним переписом, станом на 2004 рік за межами України мешкає до 15-ти мільйонів українців. З них 360 — 500 тисяч українців мешкає в Польщі. З них лише 30 тисяч визнають себе українцями.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати