Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ріо+20»: захищати довкілля вже замало

Необхідний тривимірний підхід до розвитку, що поєднує в собі соціальні, економічні та екологічні аспекти
26 червня, 00:00

Конференція «Ріо+20» є важливою віхою для майбутнього. Понад 190 країн зібралися в Ріо-де-Жанейро, а це свідчить про історичний вимір події. Недавня глобальна криза довела, що старомодні погляди на розвиток ведуть у нікуди.

Настав час переглянути самі основи наших поглядів на те, що ми вважаємо розвитком, добробутом і заможністю.

Протягом останніх чотирьох десятиліть світ наближався до розуміння того, що наші природні ресурси знаходяться під серйозним тиском. Зростаюче усвідомлення необхідності забезпечення сталості змусило ціле покоління розглянути критерії сталого розвитку в своїх рішеннях щодо виробництва чи споживання. А це стало неабияким досягненням. Конференція «Ріо-92» була великим кроком уперед. На ній були прийняті важливі правові документи з ключових питань. Ці угоди забезпечили значний прогрес, який ми повинні підтримувати і розвивати.

Ми зараз стоїмо перед складним завданням. Захищати довкілля вже не є достатньо. Ми повинні заохочувати громадські організації та окремих осіб, які приймають рішення, враховувати екологічні та соціальні проблеми при економічному плануванні та при розробці стратегії зростання. Це вимагатиме нового мислення від політиків, експертів, ділових людей, керівників проектів і багатьох інших державних і приватних структур у плануванні та реалізації ініціатив у галузі сталого розвитку.

Відтепер тривимірний підхід до питань розвитку має вирішальне значення, і він має поєднувати в собі соціальні, економічні й екологічні аспекти. Конференцію «Ріо+20» задумано зробити стартовим майданчиком для нової моделі розвитку. Саме тому однією з головних тем «Ріо+20» є досягнення консенсусу щодо потреби визначення цілей сталого розвитку. Вона запропонує план міжнародного співробітництва в галузі сталого розвитку на довгі роки. Майбутні стратегії — урядові, чи бізнесові, чи громадські — мають пропонувати збалансований і комплексний підхід із урахуванням трьох основ сталого розвитку.

Задля досягнення цього результату Бразилія вирішила застосувати нові методи. Були запроваджені інноваційні інструменти для багатосторонніх зустрічей, в результаті чого відбулось зближення національних урядів зі своїм громадянським суспільством.

Діалоги щодо сталого розвитку, розпочаті за бразильською ініціативою, з ентузіазмом сприйняли в ООН. Вони стали прямим засобом спілкування між зацікавленими групами і громадянським суспільством щодо ключових аспектів прийняття рішень. Через інтерактивну платформу в Інтернеті понад 1 мільйон людей висловили свою точку зору на 10 питань, що стосуються конференції. Теми варіювалися від енергетики і води до сталого розвитку міст і продовольчої безпеки. Протягом чотирьох днів у Ріо в місцях проведення саміту експерти, бізнесмени, активісти й журналісти в живих дебатах сформулюють пропозиції, які будуть передані головам держав і урядів. «Ріо-діалоги» були настільки успішними, що ООН наразі розглядає включення цієї ініціативи до стандартної практики майбутніх самітів.

Ще однією ключовою метою «Ріо+20» є зміцнення ООНівської рамки сталого розвитку з метою підвищення ефективності й узгодженості в розгляді питань.

«Ріо+20» започаткувала важливу дискусію на тему «зеленої економіки» в контексті сталого розвитку та викорінення бідності, засновану на розумінні того, що немає універсальних рішень. «Зелена економіка» має сенс тільки для країн, що розвиваються, за умови значного поліпшення рівня життя населення з особливою увагою до найуразливіших прошарків.

«Ріо+20» дає оцінку останнім 20 рокам і кидає погляд на найближчі кілька десятиліть. Ми впевнені, що наше послання чутимуть на протязі багатьох років, що воно сприятиме новим ініціативам, які можуть забезпечити впевненіше майбутнє для всіх жителів Землі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати