Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Біля різдвяної ялинки – п’ять поколінь

24 грудня, 11:41
ФОТО ЛЕОНІДА МАСЛІКОВА

Від матері до доньки, від бабусі до онуки передаються в родині різдвяні сімейні традиції і перекази. 87-річна старійшина, учасниця Великої Вітчизняної війни Ольга Яківна пригадує, як (ще до масової колективізації) до хати її батька  селянина-середняка Якова Шевченка сходилися містяни товкти на кутю пшеницю. У них у господарстві була одна на весь куток механічна дерев’яна ступа із товкачем, який починав рухатися за допомогою ніг. Різдво святкували завжди. У голодному 1933-му без куті і калачів, зі шматочком знайденого в полі мерзлого буряка і лемішкою — але зі щирою молитвою. У воєнному 1942-му — теж без обрядових страв, ховаючись від облави, аби не потрапити до Німеччини. На початку 1950-х, коли народилася донька Люба, у малесенькій власноруч збудованій хатині почали вже прикрашати малесеньку ялиночку. Одну із тих найперших іграшок — маленьку рожеву кульку із червоною квіточкою — Любов Григорівна береже досі, щороку, як щось надзвичайно коштовне, чіпляє на самісінький вершечок ялинки (тепер, щоправда, штучної).

У зимові святкові дні у цій родині неодмінно співають колядки й щедрівки. Знають їх не один десяток. Співанки з різних регіонів України збирає Вікторія Вікторівна для своїх художніх колективів, народних аматорських — ансамблю «Візерунки» і театру «Ровесник». Вона свого часу ініціювала проведення в районі різдвяного фестивалю «Нова радість», який уже став щорічним регіональним, сама ж авторка ідеї з благословення благочинного церков Гайворонського району протоієрея Олександра (Миронова) залишається головним координатором, сценаристом, режисером і ведучою цього чудового дійства, у якому охоче беруть участь більшість членів  її родини.

У великому родинному колі п’ятьма поколіннями зустрічають новорічні свята прапрабабуся п’ятирічної Софії ВОЛОЩУК — Ольга ЯКІВНА КОРОЛЬ, прабабуся Любов Григорівна ПАНЧЕНКО, бабуся Вікторія Вікторівна ВАКУЛЕНКО, мама Олександра ВОЛОЩУК, а також тьоті Дарина й Катерина. Неодмінно звучатиме молитва до Господа за мир в Україні, багатоголосся колядок, що славлять Ісуса Христа.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати