Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Найкращий трюк Йоки

По дорозі до Львова в морської левиці народилося левеня
12 серпня, 00:00

Я підійшла до кліток з морськими левами у час їхнього обіднього відпочинку. Малюк-лев, який вертівся на мокрих клейонках, на якусь мить завмер, втупившись у мене своїми сизими очима, тоді жалібно заплакав голосом, схожим на голос маленької овечки. Миттєво з басейну виткнулася голова мами Йоки, яка із кличем тривоги поспішила до малюка. Але зауваживши поруч зі мною знайомі їй обличчя — свого дресирувальника, заслуженого артиста Росії Василя Тимченка та заступника директора програми гастрольної циркової трупи «Зірки з десяти країн світу» Олександра Бабича — відразу заспокоїлася і повернулась у воду.

Утім, реакція морських левів на несподіване вторгнення у їхнє царство на цьому не завершилася. Від несподіваного шуму прокинувся шестилітній самець Гоша, який ніжився біля свого басейну на дерев'яному помості. Обурений до глибини душі Гоша здійняв такий рев, що не лише розтривожив своїх одноплемінників, а й повністю заглушив розмову людей.

Левенятко вагою 5 кг народилося у Йоки під час переїзду гастрольної трупи з Кишинева до Львова. Це була самочка і перше немовля Йоки. Власне, в московській акторській групі морських левів (до речі, єдиній в Росії) за 20-літню працю Василя Тимченка — це також і перший живий малюк-лев у групі. Для дресирувальника, який особисто приймав роди, догляд цього левенятка сьогодні — справа № 1. Тим паче, що не так давно Василь Тимченко пережив велику трагедію. Під час участі в одному престижному конкурсі в Угорщині хтось підсипав у басейн з тваринами отруту. З 16 морських левів врятувати вдалося лише чотирьох.

«Вважається, що є три типи дресури, — розповідає мені Василь Тимченко, — батіг, цукор і ласка. Я вибрав ласку і... смачну рибку. Особливо полюбляють мої вихованці рибу з родини червоних осетрових. Йока вирішила мені віддячити».

До речі, Йока дуже здібна акторка. Коли вона чимось задоволена, то любить показати трюки, які раніше ніколи не робила, щоб тільки дресирувальник звернув на неї увагу. Її маленьке левеня — найкращий трюк, який вона змогла здійснити.

Щодо самого немовляти, то уже помітно, що воно має жвавий, веселий характер. Як і його ровесники у дикій природі, левеня поки не наближається до глибокої води, вдовольняючись звичайним зволожуванням. Вважається, що малюк може зайти у воду, коли жирові відкладення у нього не менші, ніж п'ять сантиметрів. А це переважно стається під час другого місяця його життя. Наразі ж левеня охоче спостерігає, як живуть його тато і мама.

«Морські леви дуже важко піддаються дресируванню, — знову Василь Тимченко. — Але коли маленькими з'являються в неволі, то швидко призвичаюються і стають повністю ручними. Це левенятко не треба буде вчити з нуля, бо воно бачитиме, як працюють на тирсі, у воді та на льоду його батьки й одноплемінники, і з часом зможе повторити їхні трюки». А розпочне репетиції із левеням Василь Тимченко лише тоді, коли воно покине смоктати маму та почне їсти рибу. Станеться це не скоро, адже материнське молоко потрібне левам майже до року. Утім, уже відомо: молоду морську левицю найперше навчать найлегшого трюка — виходити у манеж і сидіти на тумбі.

До речі, самочка-малюк морського лева ще поки безіменна. Репортер «Дня» запропонувала назвати її Левка — від Львова, куди на гастролі прямувала збірна циркова трупа. Василю Тимченку та Олександру Бабичу це ім'я теж припало до вподоби. Вони наразі над цим подумають і, не виключено, що так і буде. Отже, з днем народження, Левко!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати