Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Цікаво, корисно й весело

Ірина Філіпова представила в Києві книжку «Етикет — це легко. Поради дружини його Високоповажності»
03 липня, 10:21

Ірина Філіпова — письменниця та дружина Надзвичайного і Повноважного посла, разом із чоловіком побувала в Нідерландах, Монако, Франції та Грузії. Нещодавно в медіацентрі Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв вона представила свою п’яту книжку й поділилась власним досвідом гарних манер та правил поведінки.

ПРАВИЛА ЕТИКЕТУ ЯК БРОНЯ...

 — Я не експерт з протоколу чи етикету й відверто написала в книзі про те, що це не підручник, а враження людини, яка сиділа за столом, наробила своїх помилок, бачила помилки інших, помічала лайфхаки, які підкидало життя. Якщо зробили помилку, головне її потім не повторювати. Я впевнена, що питання вихованості та етикету — це бути приємним оточенню, з симпатією ставитися до тих, хто поруч, посміхатися та дивитися в очі. Усе інше — питання техніки, — каже авторка.

Назва книжки говорить, що етикет — це легко. За словами Ірини Філіпової, це легко й водночас непросто, але це точно цікаво, корисно й весело. «В усіх підручниках написано, що етикет — це здоровий глузд. Правила етикету як броня, яка допоможе в будь-якій незручній ситуації, а впевненість у собі — це ваша парасолька. Головне — не боятися помилятися», — наголошує пані Ірина.

УСІ ПРАВИЛА З ВЕЛИКИМ ПОЧУТТЯМ МІРИ

Авторка також провела невеликий майстер-клас із етикету та поділилася цікавими лайфхаками. Наприклад, як правильно їсти морозиво та чому ложка — це дуже небезпечне столове приладдя. За словами пані Ірини, сумочку чи клатч потрібно носити у лівій руці, аби правою вітатися з людьми, а найголовніше в самому вітанні — це зоровий контакт. Під час тосту теж варто дивитися в очі людини, яка говорить, а бокал підносити на рівень очей і точно не «цокатися». Авторка книжки радить на домашні прийоми запінюватися приблизно на 15 хвилин, а за стіл сідати лише тоді, коли це зробить господиня.

Як на зразок правил етикету пані Ірина вказує на поведінку герцогині Кембриджської Кейт Мідлтон — у неї відпрацьовані всі правила з великим почуттям міри.

Свою зустріч із читачами Ірина Філіпова завершила уривком із нової книжки. «Гарні манери, правила вихованості та етикету допомагають створити чудовий артефакт — людину витончену, вишукану. Цей артефакт — результат розвитку людства, яке навчилося ставити цінність правил співіснування в суспільстві вище власного егоїзму та байдужості. І в світському, і в бізнес середовищі так важливо пізнати свого і бути ідентифікованим як свій. Людям, які знають коди поведінки, легше зрозуміти одне одного», — цитує себе авторка. Підсумовує сказане однією істиною — «Вихована людина проста у спілкуванні, привітна й усміхнена, нічого надприродного!».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати