Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вивчення філософії у школі допоможе в епоху автоматизації

Президент Ірландії Майкл Хіггінс вважає філософію основою творення майбутнього
18 січня, 17:57
ФОТО REUTERS

У світі технологій саме гуманітарна наука дозволить формулювати ідеї і виносити зважені судження, тобто виконувати завдання, які поки що не даються роботам і алгоритмам.

Вивчення філософії допоможе школярам відчути свободу і відповідальність у складному світі, пронизаному технологіями. Викладання цього предмета в школі, вважає президент Ірландії, дозволить сформувати живу і людяну демократичну культуру.

Багато хто з експертів намагається знайти підхід до реформування системи освіти так, щоб вона була адаптована до умов четвертої промислової революції. Неолуддити занепокоєні через поширення роботів та автоматизації і, як наслідок, безробіття. Політики і вчені рекомендують інвестувати у викладання STEM-предметів (природні науки, технології, інженерія, математика). На цьому акцентує увагу адміністрація президента США Барака Обами у доповіді про вплив автоматизації на економіку країни.

Проте, як пише The Guardian, у майбутньому знадобляться люди, здатні шукати відповіді на запитання, які не можна «загуглити». До яких наслідків призведе масове безробіття, які етичні проблеми створює автоматизація, як потрібно розподіляти доходи у цифровому суспільстві — на ці питання належить відповісти сучасним школярам, і філософія може допомогти в цьому.

Філософію в ірландських школах викладають з вересня минулого року — поки що у форматі курсу на вибір для школярів 12—16 років. Також уряд планує впровадити заняття з предмета для молодших школярів.

Цінність гуманітарних знань у майбутньому підкреслює і президент Всесвітнього економічного форуму Клаус Шваб. Він стверджує: щойно фабрична робота піде в минуле — стане більше соціальної роботи. На думку представників британського парламенту, найціннішими навичками у майбутньому стане вміння швидко вирішувати завдання і підходити до них творчо, а також здатність працювати в групах — як із людьми, так і з роботами.

Юлія КРАСИЛЬНИКОВА, www.hightech.fm

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати