Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про публічні бібліотеки в Україні

27 лютого, 13:40

6 лютого 2019 р. Кабінет Міністрів України затвердив державні соціальні нормативи забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні, що передбачають обов’язковість відкриття та функціонування публічної бібліотеки в сільській місцевості на 500-800 осіб зони обслуговування, за умови, що відстань між бібліотеками не перевищуватиме 3 км.

Нормативний акт був ініційований та розроблений Міністерством культури України. Метою регулювання є визначення мінімальних потреб громадян на отримання бібліотечних послуг. Передбачається, що це дозволить зберегти мережу публічних бібліотек у сільській місцевості та забезпечити якісними бібліотечними послугами населення об’єднаних територіальних громад, у яких відсутні публічні бібліотеки.

Ось кілька прикладів соціальних нормативів, за якими тепер мають створюватись та працювати бібліотеки України.

Обслуговування та доступність

В адміністративному центрі кожної територіальної громади (у тому числі об’єднаної) повинна функціонувати, як мінімум, одна публічна бібліотека. Норматив передбачає, що на 500-800 населення обов’язково має функціонувати публічна бібліотека за умови, що відстань між бібліотеками не перевищуватиме 3 км. Передбачається, що ця норма дозволить зберегти публічні бібліотеки в селах і надавати в повному обсязі бібліотечні послуги як міському, так і сільському населенню в умовах децентралізації.

Зона обслуговування публічної бібліотеки може розповсюджуватися на окремий населений пункт, його частину або кілька населених пунктів.

Публічні бібліотеки повинні бути доступні для населення не менше 40 годин на тиждень. Час роботи публічної бібліотеки не повинен повністю збігатися з часом роботи основної частини населення території, яку обслуговує бібліотека.

Публічна бібліотека має розміщуватися в окремому приміщенні чи будівлі в місці, вільно доступному для відвідувачів.

У населених пунктах чи житлових масивах, де публічні бібліотеки відсутні, бібліотечне обслуговування населення здійснюється за допомогою нестаціонарних форм (бібліотечний пункт, пересувна бібліотека тощо).

Бібліотечний пункт повинен бути доступним для населення не менше 16 годин на тиждень.

У кожному обласному центрі функціонує обласна універсальна наукова бібліотека, яка є методичним, координаційним та науково-дослідним центром для бібліотек області, а також центральним обласним книгосховищем, обласним депозитарієм краєзнавчої літератури, центром книгообміну та міжбібліотечного абонемента; у м. Києві — центральна міська бібліотека з такими ж функціями.

Комп’ютери та обладнання

У публічних бібліотеках організовуються пункти доступу населення до Інтернету. Публічна бібліотека повинна мати один комп’ютер на 500—1500 осіб зони обслуговування.

Фонди

Публічна бібліотека повинна мати універсальний фонд документів на різних носіях інформації.

Фонди публічних бібліотек, крім обласних універсальних наукових бібліотек, повинні щороку оновлюватися не менше ніж на 5 відсотків, у тому числі шляхом:

  • закупівлі книжкових видань — не менше 250 примірників на 1000 осіб зони обслуговування публічної бібліотеки;
  • передплати періодичних видань — не менше 15—20 найменувань газет та журналів;
  • отримання документів з інших джерел, не заборонених законодавством.

Інклюзивність

Будівлі та приміщення публічної бібліотеки, а також прибудинкова територія повинні бути доступними для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення відповідно до будівельних норм, стандартів і правил.

Публічна бібліотека оснащується комп’ютерною технікою та іншим обладнанням, пристосованим до потреб сліпих, осіб з порушенням зору та осіб з дислексією.

Джерело: Постанова №72 «Про затвердження Державних соціальних нормативів забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні».

Оксана БОЯРИНОВА, член ВГО Українська бібліотечна асоціація

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати