Skip to main content
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Запрацювала комісія з обрання Антикорупційного прокурора

Сьогодні її учасники оголосять умови і терміни проведення конкурсу
22 September, 11:47
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

21 вересня в приміщенні Генеральної прокуратури України (ГПУ) відбулося перше засідання робочої групи з обрання Антикорупційного прокурора. Раніше «День» писав про складності з його призначенням. В зустрічі брав участь генпрокурор Віктор Шокін та всі 11 членів комісії (4 від ГПУ і 7 — від парламенту). Онлайн-трансляція здійснювалася на сайті Генпрокуратури. На першій зустрічі члени комісії спромоглися обрати голову — нею стала президент Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда — Україна», доктор юридичних наук Катерина Левченко. За її кандидатуру віддали голоси 7 членів комісії, а за кандидатуру першого заступника генерального прокурора Юрія Севрука — 3. Призначили й секретаря комісії — голову правління «Центру протидії корупції» Віталія Шабуніна.

В якій атмосфері проходило голосування за кандидатів на ці дві посади? «З голосування видно, що «сімка» парламенту (делеговані Радою сім представників. — Авт.) здалася не залежною і голосувала відмінним від прокурорської «четвірки». Так, на голову комісії Генпрокуратура пропонувала першого заступника Шокіна Юрія Севрука, але цю кандидатуру не підтримали представники ВРУ і натомість проголосували за Левченко», — поділився своїми враженнями з «Днем» Шабунін.

Тож поки що не справджуються побоювання громадських активістів що до того, що в складі комісії буде сформована «більшість Президента» (з урахуванням представників ГПУ та парламенту за квотою БПП), а відтак — і ризик перетворення конкурсу на політичне призначення, а не чесне змагання. Втім так це чи ні стане зрозуміло в ході розгляду кандидатур на антикорупційного прокурора. А сьогодні на своєму другому засіданні комісія о 14.30 планує затвердити порядок, умови участі в конкурсі і терміни обрання цього прокурора.

За словами Шабуніна, щоб конкурс надалі відбувся прозоро, потрібно поставити кілька «запобіжників». Перший — комісія має самостійно визначитися із порядком проведення конкурсу та способом голосування.

Другий — вона повинна врівноважити закріплену у законі «Про прокуратуру» вимогу до кандидатів про п’ятирічний досвід роботи в прокуратурі та відповідність додатковими критеріями (доброчесності (бездоганною професійною репутацією (не участь в корупційних чи незаконних схемах, у переслідуванні активістів під час Майдану тощо), результативності на посаді, відповідності рівня життя офіційним доходам). Третій — члени комісії мають дійти згоди щодо того, щоб провести спочатку конкурс лише на посаду керівника Антикорупційної прокуратура, а не всі адміністративні посади в спецпрокуратурі (перший заступник та заступник, керівник структурного підрозділу та його заступник). І дуже важливо, відмічає він, забезпечити новообраному керівнику спецпрокуратури можливість самостійного формування власної команди прокурорів із числа тих, хто пізніше пройде конкурсний відбір. Четверте не менше важливе, каже Шабунін. «Усе, що буде робитися руцями співробітників ГПУ, має контролюватися з боку членів конкурсної комісії — від своєчасного оприлюднення оголошення на сайті за 24 години, як того вимагає закон, до перевірки тестових питань», — підсумував новообраний секретар комісії з відбору кандидатів на посаду антикорупційного прокурора.

Delimiter 468x90 ad place

Subscribe to the latest news:

Газета "День"
read