Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Казка про баску

30 листопада, 00:00

Ні, аж ніяк не помилилася. Хочеться поговорити зовсім не про бакс, з нав’язаними йому досвідченими лялькарями істериками, і не про можливу у зв’язку з цим косоокість — адже обмінники так і притягають погляд. Якщо ж всі заощадження вже кілька років як загули за допомогою чиїхось рученят, можна насолоджуватися, міркувати, наприклад, про щось вічне — про жіночність і її вірних помічників. Не вішати ж носа — це неабияк старить. До того ж смак до життя набагато більш чіпкий, ніж лещата жорстких обставин. Так чи інакше всілякі підніжки будуть завжди, а жіночність підживлювати потрібно сьогодні, так само як потрібно було вчора і, думаю, в усі завтрашні дні, що на роду написані.

Отже, породиста баска повернулася ніби з довгого заслання в жіночий костюм, сукню, спідницю. Будучи яскравою цитатою моделей минулих років, вона, як і належить, сьогодні не повторює дослівно минуле (адже вже давно інші технології, матеріали, техніка крою), а звучить по-новому, граючись цими оборками, воланами біля талії, розбурхуючи уяву навіть тих, хто не вилазить з хоч і багатоваріантних, але вже міцно набридлих брюк.

В балеті є таке визначення — балерина абсолюту. Та, яка може все. Мені здається, це про баску, яка з нез’ясовною віртуозністю здатна підкреслити навіть те, чого немає, вловити і позначити красу майже будь-якої дівчинки — від 15 років до нескінченності. І хоча стверджують, що для того аби зжити міф, потрібно до нього міцно доторкнутися, баски це не стосується. Вона повернулася із забуття тріумфально, втім, ні з ким не заграючи, як забута стара актриса. Її відчула навіть та, що і не схильна до елегантності — юна мода, де часом живуть лише примітивно обтягнуті ноги до самої талії. Все у них так просто і придумувати нічого не треба, все однаково сервіровано і названо для понтів «особливою естетикою». Адже ж продається краще, а клоноване модне прикриття давно краде жіночність і навіть щось більш цінне — скажімо, емоційну пам’ять.

Нещодавно, сиділа на чотириметровій висоті в своєму домашньому кабінеті (заходилася робити генеральне прибирання зі зняттям завісок та ін.) і мимоволі звисока поглядала у вікно на жінок, що поспішають на роботу. Майже в усіх беззахисно стирчать ніжки з-під курток, майже жодного шарму, добре, шарфи різні, можна відрізнити одну від одної. Воно й зрозуміло, сама все життя мотаючись, підшукувала зручний одяг, але все ж таки обов’язково варто не забувати про деталі, які звільняють від банальностей. Можливо, всі вишукані пані нині за кермом і, пролітаючи мимо, відвозять подалі від сторонніх очей свою елегантність. Адже вулиця, особливо восени, нудна. Втім, наша баска не для вулиці.

Отже, з особистого життя баски або історія, обрана без жодної манірності. Про баски знову заговорили фахівці близько двох років тому, коли в моду повернувся new look. Утім, баска для великих майстрів повністю не зникала ніколи. Наприклад, у Dior жакет з баскою (його кутюр’є придумав 1947 року) — справжній хіт. Він досі з’являється в кожній колекції Будинку — причому сучасна модель не відрізняється від того жакета Dior, у якому Марлен Дітріх приходила на покази на авеню Монтень, стверджують знавці. З баскою любив погратися Ів Сен-Лоран у сімдесятих роках у своїх знаменитих жакетах-сафарі. Саме вона відповідала за жіночність. У максималізмі вісімдесятих баска з’являлася на подіумі не рідше за широкі плечі, а потім про баски наче забули на цілих двадцять років. Нині більшість дизайнерів забезпечують басками (в оригіналі слово означало «фалди на мундирі») не жакети, а сукні і спідниці.

Переконана, що баска дуже добра, адже вона любить майже всіх жінок. Звичайно, окрім тих, хто відкладає свій жир як депо молодості на майбутнє — раптом знадобиться додати жирку під брову, або закачати в галіфе, шию, не знаю ще куди його можна прилаштувати в гонитві за вічною молодістю. Дорослі жінки, які виглядають свіжо і обходяться без радикальних страждань, просто лягають спати в той самий час, що і діти. Ефект набагато соковитіший і привабливіший.

Є мудра порада — не в свою піраміду не лягай. Якщо сказати легко і з посмішкою, тебе почують, якщо гнітючим повчальним тоном, можуть і образитися — бачили таких, які більше за всіх знають. Ні, звичайно не претендую, але закохавшись у баску, розумію, що жінку ця деталь безперечно випрямляє, причому не лише фігуру. Вона піднімає сприйняття себе вже хоча б тим, що, маючи спідничку, сукню, костюмчик з баскою, відразу ж захочеться кудись піти, припинити вивчати напам’ять новини на всіх каналах, захочеться розумного спілкування, елегантного тосту. Тим, хто вміє шити, особливо пощастило. Однією баскою вони можуть вирішити всі новорічні проблеми, пов’язані з обновками. Був і в мене котоновий літній костюмчик з баскою в талії. Ніколи не забуду як змінилася тоді хода, як випрямилася спинка, як усі дивувалися — ну що в ній такого, в цій двійці. Лише спідниця-олівець і верх з оборочкою в талії. Напевно, чудовий фасон і дарував жіночність. Зараз мені здається, що, маючи такий легкий літній костюмчик, можна було б позбутися нашого масового улюбленого виду спорту — вічного шопінгу. І це притому що баска — деталь не транспортна. Вона скромна, ніби й сама не розуміє, яка прекрасна. Той, хто її придумав, мабуть, дуже любив жінок. Можливо, в цьому вся таємниця — адже таке пряме влучення хоч і за межами простої анатомії, але ясно — автор був обізнаний у цьому питанні. Ця дрібниця не просто прикрашає, вона додає жінці чогось, що змушує багато дивитися їй услід, а колегам зітхати — вміють же деякі.

В баски, схоже, своє відчуття часу, свій рахунок з ним, тому він не має влади над вічною чарівливістю, історія одночасно і богемна і доступна, оскільки завжди залишає місце для уяви. Є речі, які викликають бажання доторкнутися. Напевно, це і є елегантна чуттєвість.

Будь-хто може сказати — про що тут розмірковувати, коли у більшості життєва ноша і так непроста. Знаю точно — жінці будь-яка подібна нісенітниця допомагає нести свій вантаж легше і яскравіше.

Якщо ж ви захочете після шостої вечора щедро повечеряти, згадайте про баску. Вам її, схоже, тоді не роздобути, деталь хоч і демократична, точніше, тому що по-справжньому демократична, вона й обіцяє лише те, що під силу здійснити. Може, їй навіть у символічному парламенті місце.

І ще. Баска — не Попелюшка, швидше, аристократка, але така, що хоче вишуканістю поділитися. Гріх не скористатися.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати