Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Квартирне рейдерство

Як захистити своє житло від незаконного привласнення – поради юриста
01 червня, 13:22

Київську багатодітну сім'ю Світлани Бойкової позбавляють житла аферисти-рейдери. Дві її доньки, Василиса та Ніна Бойкові, займаються творчістю, пишуть пісні, знімають кліпи, були фіналістками «Дитячого Євробачення». Після участі в шоу «Х-фактор» Васю Бойкову пізнавали на вулицях. Ніна також стала відомою завдяки виступу у  шоу «Голос. Діти». Сестри і донині завойовують аудиторію своє щирістю і силою голосу.

Хто б міг подумати, що ця сім'я потрапить у тенета махінаторів, які протиправним шляхом виселятимуть родину із власного будинку. «Одного березневого ранку у наші двері несподівано подзвонили, помахали папірцями, заявили, що квартира вже не наша і запропонували виселитися. Ми – нажахані. Просто не віриться, що документи про виплачений ще в 2011 році кредит шахраї викупили у банку, що давно закрився, а потім спритними махінаціями провернули аферу з нашим житлом», - коментує Світлана Бойкова.

«ТЕХНІЧНИЙ» ПРОДАЖ ТА РЕАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ

Третій місяць родина живе зі страхом, що от-от їх виставлять на вулицю. Квартиру купували ще у 2007 році за кошти банківського кредиту. Родина виплатила кредит на два роки раніше, заздалегідь витребувавши від банку документи, що більше нічого установі не винні та не є її боржником.

«У 2014 році «Фідобанк» отримав від «Промекономбанку», у якого ми брали кредит,  понад 700 кредитних справ на суму близько мільярда гривень, - додає Світлана Бойко.  – У числі цих справ була вказана заборгованість позичальника в сумі 420 тисяч гривень. Ця цифра взялася незрозуміло звідки, вона ніким не підтверджена, не розрахована і не доведена. Зате «Фідобанк» під ці активи отримав у Національному банку України рефінансування на суму більше, ніж мільярд гривень. Через три дні всі 700 кредитних справ «Фідобанк» передав ТОВ «Грифон», яке, в свою чергу, передало їх «Фінтраст груп», а ті передали їх ТОВ «ФК «Інновація». У 2020 році, незважаючи на передані ТОВ «ФК«Інновація» всі документи, що підтверджують дострокове завершення кредитних стосунків без боргу, в.о. директора ТОВ «ФК« Інновація »Д. Ю. Мажуга організував електронні торги, за допомогою чорного нотаріуса І.В. Товариського було продано нашу квартиру, що перебувала в уже недійсному іпотечному договорі».

 Тепер у житла Бойкових є нова власниця – жителька Львова Ангеліна Андрюшина. Через суд вона вимагає виселення сім'ї з квартири, або ж хай оплатить їй оренду житла з розрахунку 30 тисяч гривень на місяць, тобто на травень 2020 року ішлося про 120 тисяч гривень.

 «Подібна практика з ознаками рейдерського захоплення нерухомого майна не є поодинокою, - коментує Олександр ФЕДОРИШИН, кандидат юридичних наук, адвокат, директор юридичної компанії «Федоришин та партнери». – За загальним правилом про втрату свого майна потерпіла сторона дізнається випадково та постфактум. З метою зменшення шансів потерпілого на успішне повернення майна, рейдери найчастіше вдаються до оперативного відчуження майна, здійснивши декілька перепродажів на одного-двох «технічних покупців». Це необхідно для того, щоб виникла категорія «добросовісного набувача», витребувати майно в якого закон дозволяє лише за судовим рішенням та в крайніх випадках. У підсумку майно дістається особі, яка не має нічого спільного з рейдерами, та яка, не будучи обізнаною, стає «втягнутою в чужу гру» в боротьбі за права на майно або намагатиметься повернути кошти, сплачені за «проблемний товар». Залучення так званих «чорних» нотаріусів або реєстраторів є одним із найбільш розповсюджених та швидких способів для захоплення чужої власності. Основне завдання таких осіб при проведенні реєстраційних дій – «не помітити» відсутності повного пакету документів або ознак їхнього підроблення».

«ШАНСИ НА ПЕРЕМОГУ ЗАЛЕЖАТЬ ВІД ТОГО, КОЛИ ПОТЕРПІЛІ ДІЗНАЛИСЯ ПРО РЕЙДЕРСТВО»

Про боротьбу із чорними нотаріусами свого часу оголошувало Міністерство юстиції. Так, у листопаді 2019 року в Україні набув чинності закон про боротьбу з рейдерством. У Мінюсті планували створити таку звану антирейдерську комісію та незалежні арбітражі. Також запрацювала комісія з розгляду скарг у сфері державної реєстрації. Однак її часто звинувачують в тому, що видає необґрунтовані експертні висновки та неправомірні рішення.

Як додає Олександр Федоришин, шанси потерпілої сторони на повернення майна здебільшого залежать від того, на якій стадії їй стало відомо про рейдерську атаку та які дії рейдер вже встиг виконати. У ситуаціях, подібних до тієї, що виникла в родини Бойкових,  юрист радить відкривати кримінальне провадження та звертатися до суду, щоб просити про накладення арешту на майно. Такий механізм дозволить зберегти право власності за потерпілою стороною на період, доки триватимуть судові спори. А якщо майно вже було переоформлено, накладений арешт заблокує можливість наступних відчужень майна на інших осіб.

«Наступні кроки потерпілої сторони будуть спрямовані на скасування дій або визнання недійсними документів, які розробили рейдери, для своєї атаки, - продовжив Олександр Федоришин. – Щоб не допустити прийняття небажаного для потерпілої сторони судового рішення, останній слід регулярно перевіряти інформацію про появу судових справ за участю сторін конфлікту та відслідковувати можливі зміни щодо правового режиму майна у відповідних держреєстрах».

Щоб не  позбутися житла через махінації рейдерів, правник радить подбати про належне документальне оформлення свого права власності як на стадії придбання майна, так і на всіх інших етапах взаємовідносин з банківськими установами чи іншими кредиторами. Для захисту майна дехто укладає шлюбні контракти, закріплюючи майно на праві особистої приватної власності за одним із членів подружжя, інколи майно оформляється на малолітню дитину, розпорядження активами якої допускається лише за спеціальною процедурою отримання згоди від органу опіки і піклування. Додатково власникам майна в нагоді можуть стати електронні системи (SMS-маяк), які дозволяють відстежувати будь-які зміни в державному реєстрі щодо правового режиму майна.

Зараз родина Бойкових готується до судових баталій. У червні у Дарницькому районному суді м. Києва у даній справі призначено слухання, а в Дарницькому райвідділі поліції відкрито кримінальне провадження, триває слідство за фактом шахрайства. «Звертаюся до всіх, хто постраждав від дій ТОВ «ФК «Інновація», зв'яжіться, будь ласка, з нами, разом допоможемо поліції, щоб справедливість восторжествувала», - звертається Світлана Бойкова.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати