Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відвага та журналістика

22 листопада, 00:00

Серед благословень, за які ця прекрасна країна може завтра подякувати, — вільна преса. У значній частині світу ця свобода залишається найрозпливчастішою. Чоловіки й жінки, які повідомляють новини, нерідко роблять це з великим ризиком для життя.

Учора чотири таких журналісти отримали у Нью-Йорку нагороду від Комітету із захисту журналістів, некомерційної групи, яка відстоює право журналістів усього світу займатися своєю роботою, не побоюючись переслідування. Професіонали, які удостоєні премії, працюють у чотирьох країнах на трьох континентах. Кожний із них може розповісти моторошну історію. Колег трьох із них було вбито під час виконання професійного обов'язку.

Адела Наварро Бельо — генеральний директор щотижневого журналу Zeta, що видається у прикордонному мексиканському місті Тіхуана. Zeta пише про організовану злочинність, наркоторгівлю й корупцію у північних штатах Мексики, в тому числі, про таємну змову поліції та злочинців. За ці журналістські репортажі доводиться платити велику ціну. Було вбито співзасновника та співредактора журналу, а на адресу Наварро звучали загрози. Відвідавши у понеділок редакцію Wall Street Journal, вона описала середовище, в якому їй доводиться працювати: «На журналістів здійснюють напади, журналісти гинуть і зникають безвісти».

Пакистанець Мажар Аббас працює на ARY One World Television, одному з телеканалів, які було закрито в ході надзвичайного стану, впровадженого президентом Первезом Мушаррафом і який триває донині. Після того, як його ім'я з'явилося у розстрільному списку союзної Мушаррафу етнічної групи, Аббас виявився одним із трьох журналістів, які знайшли конверти з кулями, прикріплені до своїх машин. Останнім часом на приціл беруть і членів родин журналістів.

Дмитро Муратов — фундатор і головний редактор «Новой газеты», російського видання, в якому працювала Анна Політковська, яка була вбита минулого року. Газета Муратова відома своїми репортажами про корупцію у вищих ешелонах влади, порушення прав людини та війну в Чечні. «Влада вважає країну комерційним підприємством, яке перебуває в їхній власності, — сказав він, — і ми, по суті, займаємося її викриттям». Крім Політковської було вбито ще два репортери «Новой газеты».

Четвертий нагороджений — Гао Циньжун, якого нещодавно випустили з китайської в'язниці. Він просидів вісім років через сфабриковані звинувачення, які було висунуто йому після того, як він розкрив випадки корупції під час реалізації іригаційного проекту у провінції Шаньсі. Пекін відмовився видавати йому паспорт, тому він був нагороджений заочно. Наразі, за даними Комітету із захисту журналістів, у китайських в'язницях перебувають 29 журналістів.

Муратов говорив від імені всіх переможців, коли сказав нам: «Ми робимо, що можемо». За цією скромністю криється хоробрість та самовідданість.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати