Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вибори президента США: диспозиція сторін

03 листопада, 18:36

ГОЛОС ІЗ FACEBOOK

Станом на сьогодні, загальнонаціональна соціологія в США дає наступні рейтинги:

Джо Байден — 52%

Дональд Трамп — 44%

Якщо подивитися на інші дані, скрізь лідирує Джо Байден, варіюється лише розрив між ними: від 4% до 10%, залежно від соціологічних досліджень.

Математично перемагає Джо Байден. У реальності, зрозуміло, все може скластися інакше. Якщо дивитися на розклад по штатах, фактично, вирішувати все будуть штати, що вагаються.

У більшості штатів лідирує Джо Байден, разом із тими, які 4 роки тому взяв Дональд Трамп у сутичці з Гілларі Клінтон — Аризона, Флорида, Мічиган, Вісконсин і Пенсильванія.

Дональд Трамп зберігає лідерство в Огайо, Північній Кароліні, Джорджії, Айові та начебто  в Техасі — це все штати, в яких  2016 року Трамп отримав упевнену перемогу (більше 4% відриву).

Для обох кандидатів проблема полягає в тому, що їхні позиції в цих штатах нестійкі. Розрив між ними мінімальний, а в деяких випадках і зовсім граничний. Наприклад, у штаті Джорджія Трамп має перевагу всього лише 0,2%, а в штаті Аризона Байден лідирує з відривом у 0,9%.

Якщо зважати на голоси виборців на основі соціології, то тут лідерство теж у Байдена, який «залізно» бере 215 голосів проти 125 у Трампа. При цьому, 197 голосів виборців вважаються такими, що не визначилися. Для перемоги треба зібрати мінімум 270.

Майже 100 мільйонів осіб вже проголосували на виборах поштою. Це 40% від загальної кількості виборців і є історичним рекордом. Голосування поштою додасть гостроти в ці вибори. Трамп уже заявив, що чекати підрахунку цих бюлетенів не буде і оголосить перемогу достроково.

У цілому, якщо порівнювати позиції кандидатів, я схиляюся до того, що у Дональда Трампа позиції більш крихкі та нестійкі, ніж у Джо Байдена. Певна річ, усе це попередньо, і варто діждатися початку підрахунку голосів уже цієї ночі.

До самих виборів у США готуються так, ніби  фільмують нову частину «Судного дня».

Власники магазинів забивають вікна та двері, ставлять замки, камери та наймають охорону. З полиць магазинів у деяких штатах згрібають дочиста зброю та боєприпаси, запасаючись, як перед днем Апокаліпсису.

У штаті Орегон введений режим НС через сплеск протестів у Портленді. До Чикаго підігнали військову техніку. Близько тисячі бійців Нацгвардії розгорнуто в штаті Массачусетс. Ще 600 бійців сформували спецзагін в Алабамі й Аризоні, що готовий придушувати масові погроми і демонстрації.

Населення перегріте інформацією, політично наелектризоване й ідеологічно поляризоване, пристрасті вирують шалені, всі впевнені, що результат виборів спричинить політичну кризу та народні сум’яття.

Деякі підсумки виборів я вже наперед можу скласти:

1. Той, хто переможе на виборах, незалежно від кандидатури, буде президентом лише половини населення США, враховуючи щонайглибший розкол між двома таборами. А це тінь на легітимність і сприйняття президента в очах населення.

2. Незалежно від результату виборів, США будуть і надалі провалюватися у внутрішній порядок денний, а значить треба полишити тішити себе ілюзіями, що після виборів вони різко переймуться проблемами інших країн, особливо України.

3. Думаю, що вибори стануть ще одним викликом американській політичній системі, особливо, якщо результат буде спірним і неоднозначним.

Ілія КУСА, аналітик-міжнародник Українського інституту майбутнього

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати