Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Клих – у зоні особливої уваги

«Російський омбудсмен взялась вирішувати питання щодо місця відбування покарання Станіслава», — Михайло Чаплига
11 січня, 19:32
ФОТО RADIOSVOBODA.ORG

Днями народний депутат Ігор Мосійчук повідомив у Facebook, що українського політв’язня у Росії Станіслава Клиха етапують з Грозного до Челябінська. Там за вироком російського суду Станіслав, який за зовнішніми ознаками має серйозні проблеми зі здоров’ям, має відбувати 20-річне покарання за абсурдними звинуваченнями в участі у бойових діях у Чечні. Разом з тим, досі не відоме місцезнаходження політв’язня Миколи Карпюка, який проходив по одній з Клихом справі і якого ще на початку грудня етапували до Володимира.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська, зі свого боку, недавно підписала звернення, в якому попросила російського омбудсмена Тетяну Москалькову максимально сприяти у переведенні Станіслава Клиха до установи, розташованої якомога ближче до кордону з Україною, а також допомогти встановити місцезнаходження Миколи Карпюка. Інформацію повідомили на сайті Уповноваженого з прав людини. «День» дізнався, як розвивається ситуація.

Михайло ЧАПЛИГА, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:

— Під час двоетапного спільного візиту російського та українського омбудсменів до СІЗО у Сімферополі та Миколаєві (відбувся наприкінці грудня 2016 року. — Авт.), ми казали, що маємо кілька ключових прохань. Зокрема, чисто людське прохання від нас і від мами Станіслава Клиха, щоб він відбував покарання якомога ближче до кордону з Україною. Станіслав має право на спілкування з рідними, і оскільки його мати вже у віці, було б людяно, якщо ми не можемо його звільнити, зробити так, щоб він був, принаймні, якомога ближче до кордону.

Стосовно реакції Тетяни Миколаївни — вона абсолютно спокійно, з розумінням сприйняла наше прохання. Єдине, російський Уповноважений сказала, що є законодавчі обмеження стосовно рівня безпеки зони відповідно до статей, за якими звинувачують особу. Щодо злочинів, у яких звинуватили Клиха, йдеться про найвищий рівень безпеки у місці позбавлення волі. Тетяна Москалькова зазначила, що не знає, чи є відповідні зони ближче до кордону, і якщо їх немає, треба шукати якийсь ad hoc механізм, який би дозволив виконати прохання. Принаймні, російський Уповноважений взялась вирішувати це питання. 10 січня ми ще раз нагадали їй про це, наполягаючи на гуманістичному аспекті цього.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати