Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тролейбуси – як політичні заручники

Роботу КП «Херсонелектротранс» заблоковано через «розбірки» між «Опозиційним блоком» і «БПП»
02 грудня, 10:31
ФОТО ZP.DEPO.UA

30 листопада, в день пленарного засідання сесії, працівники комунального підприємства «Херсонелектротранс» вийшли на пікет до будинку Херсонської міської ради з вимогою втрутитися у ситуацію із блокуванням казначейських рахунків підприємства. Напередодні в. о. директора КП Єгор Устінов заявив, що рахунки «Херсонелектротрансу» в Держказначействі були заблоковані після того, як міська податкова і Пенсійний фонд направили туди свої вимоги про стягнення старих боргів. «Діяльність підприємства паралізована повністю... Згідно з постановою держвиконавця, автоматично будуть заблоковані й будь-які інші банківські рахунки в разі їх відкриття, — коментує «Дню» Устінов. — Нас поставили у безвихідне положення, і працівники підприємства просять міську владу втрутитися і погасити борги, які були накопичені за 2011—2013 роки».

Проблеми в «Херсонелектротрансі» Устінов пов’язує з «політичними розбірками», які, за його словами, влаштовує секретар міської ради, очільник обласного осередку «БПП» Олена Урсуленко. Конфлікт між політсилами яскраво проявився на останньому засіданні сесії. Воно почалося із запізненням через повідомлення про мінування міськради. Потім до міського голови Володимира Миколаєнка звернулися 18 депутатів (переважно з «Опозиційного боку») з проханням внести інший проект порядку денного з першим питанням про висловлення недовіри Олені Урсуленко. Міський голова поставив на голосування два проекти. Варіант із недовірою Урсуленко не отримав підтримки. Сама Урсуленко свою причетність до проблем на КП заперечує і зазначає, що Устінов використав своїх працівників у власних політичних інтересах.

Першим питанням сесії стало виділення додаткових коштів для погашення боргів «Херсонелектротрансу». Депутати виділили 8 901 000 тисячу гривень на потреби КП. Цим рішенням вони водночас позбавили КП можливості придбання додаткових тролейбусів для підприємства. Як писав «День», у вересні цього року КП «Херсонелектротранс» провело тендерну закупівлю через систему Prozorro. На придбання 12 тролейбусів (за умовами — виключно з країн ЄС) із міського бюджету надали 14 мільйонів гривень. Результати тендеру викликали дискусію у ЗМІ, серед окремих активістів і депутатів, адже, на їхню думку, ціна за обрану техніку — значно завищена. Після резонансу у медіа керівник «Херсонелектротрансу» заявив, що домовився із постачальником про зниження ціни, а також доукомплектацію «рогатих» новими шинами і використання дорогих фарб при підготовці машин до відправки. Втім, Держказначейство все одно заблокувало купівлю тролейбусів, а Устінова викликали на допит у СБУ щодо прозорості господарської діяльності на «Херсонелектротрансі». Відтак до кінця року тролейбусний парк Херсона новими машинами не поповниться (гроші на погашення боргів взяли саме з тих 14 мільйонів).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати