Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Уроки діабету

МОЗ розпочав рік активних дій проти хронічної хвороби
13 листопада, 12:04
ФОТО REUTERS

14 листопада у світі відзначають День боротьби з діабетом. В Україні налічується понад 1,5 мільйона хворих, недуга молодшає, і щороку в країні реєструється на сотню-дві більше хворих (у 2014 році було 1,3 мільйона). Експерти стверджують, що ситуація погіршується й в усьому світі: так, за даними ВООЗ, за останніх 10 років світ витратив на лікування діабету та боротьбу з його ускладненнями в п’ять разів більше.

Хорошою новиною є те, що, за даними лікарів, другу форму цього захворювання (коли потрібно вживати інсулін) мають лише 10% хворих, усі інші можуть контролювати захворювання, значно покращити свій фізичний стан та жити абсолютно повноцінно. Але для цього потрібно дотримуватися здорового способу життя.

Принцип «найкраще лікування — профілактика» — тут особливо діє, тому МОЗ України розпочало інформаційно-просвітницьку кампанію, яка має на меті привернути увагу громадян до питань профілактики неінфекційних захворювань. Кампанія спрямована на вчителів, яким надаватимуть матеріали для роботи з дітьми.

«Ми починаємо рік активних дій для профілактики діабету в контексті роботи з родинами. Хочу привернути увагу до профілактики: 80% випадків захворювання можна попередити, якщо змінити життєві звички — робити, як потрібно, а не лише читати. Є два напрями: це здорове харчування та фізична активність, яка може стати платформою для формування здоров’я, навіть якщо є схильність організму до захворювання, — розповіла керівник відділу промоції здорового харчування та фізичної активності Центру громадського здоров’я України МОЗ Ольга ДОНЦОВА. — У грудні 2017 року в МОЗ розробили методичні рекомендації до здорового харчування українців — ідеться про відомий підхід «тарілка здорового харчування». Половина тарілки — це рослинні не крохмальні інгредієнти, слід обмежити вживання тваринних жирів, відмовитися від трансжирів. Таким чином можна запобігти різним захворюванням. Плюс фізична активність — 30 хвилин на день і не менше 150 хвилин на тиждень. От такою є профілактика неінфекційних захворювань. Це — половина роботи, інша половина — це рішення людини».

Вона наголосила, що інформаційно-навчальна кампанія — це форма, яка практикується практично у всіх країнах, вона стане для громадських центрів програмою роботи на найближчий рік.

«Міжнародна діабетична федерація розробила простий, але ефективний опитувальник, який визначає ризик людини захворіти на цю недугу в найближчі 10 років. Там — прості питання, але людина, в результаті, бачить ризики і знає, що можна робити, щоб уникнути хвороби. Сьогодні ми закінчуємо переклад опитувальника, і він буде використовуватися нашими лікарями», — сказала голова Ради ГО «Всеукраїнська діабетична асоціація» Валентина ОЧЕРЕТИНКО.

Також фахівці наголошують, що держава має забезпечити умови, аби кожна сім’я, окрема людина мала бажання вести здоровий спосіб життя. Без політики держави, політики місцевих органів влади мало що зміниться.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати