Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Жінка, яка уособлювала цілу епоху...»

У Львові померла почесний директор Наукової бібліотеки ім. В. Стефаника Лариса Крушельницька
13 листопада, 18:49

Сумна звістка надійшла у неділю, 12 листопада. Археолог, бібліотекознавець, доктор історичних наук, професор, Лариса Іванівна Крушельницька відійшла у Засвіти на 90-му році життя. Дійсний член Наукового товариства імені Т. Шевченка, член суспільно-громадського клубу «Львівська бесіда», Львівського клубу ЮНЕСКО, літератор-публіцист, лауреат Міжнародної премії ім. Олени Теліги... Коло фахових, культурних і громадських зацікавлень цієї достойної і дуже гарної жінки — безмежне. Але про неї завжди говорять передусім як про гідного нащадка двох шляхетних галицьких родин — Крушельницьких і Левицьких, знаного в Україні й далеко за її межами вченого-археолога, директора Львівської наукової бібліотеки ім. Василя Стефаника та автора книжки «Рубали ліс» (Спогади галичанки). І завжди наголошують: все в дуже складному із самого дитинства житті Лариси Крушельницької освячено великим і святим іменем — Україна.

«Сумуємо з родиною, друзями, колегами. Лариса Крушельницька написала цілу епоху в історії нашої наукової бібліотеки. Такі освічені люди, як Лариса Іванівна, творять не сьогодення, а майбутнє, за що ми щиро вдячні. Співчуваємо усією громадою», — зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Соціальні мережі рясніють співчуттями родині.

Богдан Панкевич, Почесний консул Королівства Нідерланди у Львові: «Відійшла жінка, яка уособлювала цілу епоху. Справжня галицька еліта... Це була неймовірна жінка — вічно молода, яскрава, темпераментна. 100% галичанка з відповідною іронією до всього нафталінно-серйозного. І дуже принципова у справді серйозних питаннях. Зразок для наслідування всім нам. Помолімося за її душу. Вічна пам’ять!»

Данило Ільницький, науковий співробітник Інституту українознавства ім. Івана Крип’якевича: «...Відома вчена, талановита письменниця, авторка ключової для історії української культури книги спогадів «Рубали ліс»... Людина з добрим почуттям гумору та вмінням іронізувати, з яким вона виростала у міжвоєнному Львові... Справжня представниця знаменитої династії Крушельницьких, єдина вціліла з неї у жахіттях сталінських репресій... Людина, що мала добрий естетичний та інтелектуальний смак... Людина, що мала свої позиції і ніколи не мала страху їх висловлювати... Разом з тим мала рідкісну здатність дискутувати з іншими на рівні, достойному свого родинного походження... Світла пам’ять!»

Чотири роки тому, до 85-річчя Лариси Крушельницької, «День» публікував матеріал «Аристократка за духом» (див. №62 (2013) від 4 квітня), в якому, зокрема, йшлося про те, що Лариса Іванівна — велика жінка, велика українка і що всі ми разом маємо низько уклонитися їй за гідне і шляхетне продовження родинних традицій духовної нескореності та утвердження високого взірця діяльного, а не словесного, патріотизму, за її дбайливе ставлення до культури національної пам’яті.

«День» висловлює щире співчуття родині Лариси Крушельницької.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати