Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Газовий «Тризуб»

Збільшити видобуток вітчизняного «блакитного палива» спробують за новою стратегією
28 лютого, 11:34
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Збільшити власний видобуток газу до 20 млрд кубів і таким чином повністю відмовитися від імпорту «блакитного палива» уже цього року — такі цілі уряд поставив вітчизняним газовикам три роки тому.

«Наше завдання — наростити власний видобуток. Не платити кошти — валюту для того, щоб імпортувати. Ми маємо виробляти власний український газ!» — наголошував тодішній прем’єрміністр України Володимир Гройсман.

Однак реалізувати ці амбітні плани не судилося. Нині державна компанія «Укргазвидобування» видобуває лише близько 14 млрд кубів палива. Газовики пояснюють: добувати більше й раді би, проте старі родовища невпинно виснажуються. Потрібно шукати нові. А з цим — не склалося. Місцеві ради роками блокували надання ліцензій, саботуючи розробку нових родовищ.

«Три роки у нас була ситуація, коли ми не отримували нові родовища. І не тільки не отримували нові, а й не мали змоги розширювати існуючі родовища», — розповідає заступник генерального директора з фінансів АТ «Укргазвидобування» Євген ПАЛЄНКА.

Злий жарт з українськими газовиками зіграла й ціна на «блакитне паливо». Через надлишок пропозиції на світових ринках газ нині стрімко дешевшає.

«Для населення України це дуже позитивний чинник. Але для нас як видобувників він — негативний. Бо падіння цін на газ означає, що багато наших проектів стають економічно недоцільними. І це має дуже серйозний негативний вплив на план робіт і потенційно на прогноз видобутку», — наголошує Євген Палєнка.

Проте від завдання збільшення видобутку ніхто не відмовився. Українські надра ще мають запас міцності. Однак тепер акцент газовики пропонують робити не на старих, виснажених, а на нових — перспективних родовищах.

Державна компанія «Укргазвидобування» представила нову програму розвитку галузі під назвою «Тризуб». Вона робить акцент на таких перспективних напрямках: надглибокому бурінні, освоєнні так званого нетрадиційного газу — зі щільних порід, а також морського шельфу.

У найближчих планах — освоїти надглибоке буріння, зокрема на найбільшому, але виснаженому Шебелинському родовищі. Фахівці сподіваються, що там, на глибині понад 5 км, є нові, чималі поклади палива.

Уже нині українські газовики спільно з відомою західною нафтосервісною компанією Schlumberger завершують буріння пошукової свердловини №888, проектна глибина якої становить 5750 м і яка допоможе підтвердити нові потенційні поклади на Шебелинці.

Крім того, на поточний рік заплановано буріння двох розвідувальних свердловин для розкриття потенціалу Святогірського родовища — одного з найперспективніших за покладами газу у щільних породах.

Що ж до освоєння морського шельфу, то «Укргазвидобування» планує брати участь у новому конкурсі на укладення угод про розподіл продукції в Північно-Західній частині Чорного моря — на так званій ділянці «Дельфін».

«Ми підійшли до того, що необхідно розпочинати нові проекти, про які раніше лише говорили. Так, вони містять у собі більше ризиків, потребують більших інвестицій, нових технологій. Нам потрібні досвідчені міжнародні партнери, які володіють необхідною експертизою. Та якщо ми почнемо сьогодні, за два-три роки отримаємо перші результати зазначених проектів і чітко зрозуміємо перспективи надр. Це наш шанс перейти від утримання видобутку до нарощення обсягів свого газу», — зазначив директор з інтегрованого газового бізнесу НАК «Нафтогаз» Андрій ФАВОРОВ.

Тож скільки саме газу забезпечить «Тризуб» країні, обіцяють озвучити згодом — коли перші проекти почнуть давати результат.

«Сподіваюся, що до середини наступного року ми зможемо чіткіше розуміти ті обсяги з видобутку, які будуть доступними. Якщо хоча б одна чи дві складові стратегії «Тризубу» будуть успішними, то десь через п’ять років ми можемо здобути енергонезалежність», — каже Андрій Фаворов.

Експерти в прогнозах обережніші. Мовляв, нові родовища ще потрібно ретельно дослідити. Однак робити це необхідно в будь-якому разі: видобуток на діючих родовищах невпинно падатиме й далі.

«Упродовж великого проміжку часу всі ми розмовляли про те, що нам потрібно збільшувати газовидобуток, проте держава нічого не робила. Якщо ми щось хочемо отримати, то потрібно спочатку щось вкласти, а потім уже отримувати певні результати», — вважає заступник директора Науково-технічного центру «Психея» Геннадій РЯБЦЕВ.

Цього ж року «Укргазвидобування» планує видобути близько 14 млрд кубів газу. Але цей обсяг дають здебільшого старі родовища. А природне падіння видобутку із них щороку сягає 1,5 млрд кубів! Компенсувати його намагаються, реанімуючи старі свердловини. Але газовики попереджають: цей метод працюватиме ще максимум кілька років. Далі ж видобуток неминуче зменшуватиметься. Тож тепер усі сподівання — на нові, глибокі поклади, шельф і газ зі щільних порід.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати