Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хочете теплий будинок?

У Долині переконані: потрібен комплексний підхід
20 жовтня, 11:50
ПРОГРАМА «УГОДА МЕРІВ» ЗА СПРИЯННЯ ДОЛИНСЬКОЇ МІСЬКРАДИ РЕАЛІЗУЄ ПРОЕКТ КОМПЛЕКСНОЇ ТЕРМОМОДЕРНІЗАЦІЇ ЖИТЛОВИХ БУДИНКІВ МІСТА / ФОТО ОЛЕКСІЯ ІВАНОВА

Нещодавно у місті Долина, що на Івано-Франківщині, в межах підтримки програми «Демонстраційні проекти — Угода мерів» провели практичний тренінг «Досвід міста Долини в реалізації проектів з термомодернізації житлових будівель».

Програма «Угода мерів» за сприяння Долинської міськради реалізує проект комплексної термомодернізації житлових будинків міста на майже 25 тис. квадратних метрів фасадної площі. Загалом за цим проектом у місті вже утеплено 15 багатоквартирних житлових будинків, ще орієнтовно 20 будуть утеплені до кінця проекту. Така кількість будівель становить понад 20% житлових будинків, які перебували на балансі комунальних підприємств міста станом на початок проекту.

На реалізацію цих завдань місто отримало грантової допомоги від Європейського Союзу на загальну суму майже 23 млн грн, повна вартість проекту включає також 7,5 млн грн співфінансування з місцевих джерел — від мешканців будинків, що утепляються, перевищуючи таким чином суму в 30 млн грн. Тож це — один з найбільш масштабних проектів одномоментної термомодернізації житла не тільки в Україні, а й у Східній Європі загалом.

«Долина в числі перших в Україні долучилася до європейської ініціативи «Угода мерів», згідно з якою взяла на себе зобов’язання до 2020 року — на 20% зменшити споживання традиційних джерел енергії, на 20% збільшити генерацію альтернативної енергії і на 20% зменшити викиди вуглекислого газу в атмосферу», — розповідає експерт програми CoM-DeP Максим Верещак. — Основні зусилля були одразу спрямовані на розробку Плану сталого енергетичного розвитку та впровадження енергоефективних технологій».

Проживши майже рік в утепленому будинку, мешканці багатоповерхівки міста Долини кажуть, що жити стало набагато комфортніше й істотно поменшали витрати на обігрів помешкання в холодну пору року.

«Долина має один з найкращих досвідів міст, якщо говорити про комплексну реалізацію бачення сталого енергетичного розвитку. І це бачення реалізовується уже не один рік», — каже начальник управління державної експертизи Держенергоефективності Роман Марецький.

«Сьогодні «Угоду мерів» підписали вже понад сім тисяч міст, в тому числі близько ста українських взяли на себе це зобов’язання, пообіцявши в першу чергу розробити свої енергетичні плани», — каже керівник команди підтримки програми «Угода мерів — Демонстраційні проекти» Ян Едвін Ваандерс.

«Ми маємо справу з фінансуванням проектів громадських будівель, зокрема школи і дошкільних закладів, — продовжує Ян Ваандерс. — Такі проекти були в Славутичі, Конотопі та Жмеринці. А ще у нас є проект, який пов’язаний з енергоефективністю в лікарнях у Вознесенську, два проекти з модернізації освітлення вулиць у Самборі та місті Мена, два проекти, пов’язані з центральним опаленням у Пристані й Жовкві. Ще один проект пов’язаний з громадським транспортом у Краматорську. Ті проекти, які ми проводимо, дещо відрізняються від інших. Усі гроші йдуть на рахунок місцевої влади. І далі місцева влада та громада реалізовують увесь проект. Власне проводять і енергоаудити, й різні проекти, технічні документації та інші справи. А ми перевіряємо якість роботи, яку вони виконали. Ми намагаємось поділитися досвідом, тобто різні міста, які беруть участь, збираються разом і діляться досвідом».

«Цей документ дає відповіді на запитання, яким чином у різних секторах міста генерації досягнути цілей, — говорить про угоду мерів міський голова Долини Володимир Гаразд. — Також цей документ є добрим сигналом для партнерів-міст, які працюють у цій сфері. Коли інвестор бачить, що місто охоплено «Угодою мерів», має чіткий план сталого енергетичного розвитку, вдалу команду енергоменеджменту, тоді з таким містом хочуть дружити. Нам вдалося завдяки цим чинникам: наявності угоди, сильної команди, оперативного плану, ясного бачення за ці роки залучити багато коштів. Ми починали з малого — побудови команди, невеликих інвестиційних заходів, а потім почали писати проекти, залучати кошти. Результатом на сьогодні є те, що місто має утеплені всі дошкільні заклади. Якщо в приватних помешканнях люди дають собі раду самі, в багатоповерховому житловому фонді є дві проблеми: управлінська (це колективне господарство) і ментальність людей, що полягає в постійному очікуванні мешканців, коли в їхньому будинку будуть щось робити. Під час обговорення того, який проект доцільніше будувати на CoM-DeP, ми зосередилися саме на цьому найбільш ємному сегменті і, думаю, не прогадали.

Ми маємо гарні приклади: на виході зменшення бюджетів наших сімей, які живуть в утеплених будинках, поліпшення комфорту, подорожчання цього житла, а найголовніше — зміну ментальності людей. Тому що через конкурс, який ми проводили, ми маємо об’єднання людей навколо своїх проблем. І я сповнений оптимізму, що цей проект триватиме і в наступні роки, й вірю в те, що буде післяпроектне життя».

«Енергосервісна компанія «Адамс» розроблює комплексні заходи з енергозбереження, — говорить енергоменеджер Оксана Риджак. — Особливістю є комплексний підхід до енергозбереження, — говорить пані Оксана. — У нас є напрямок енергетичного аудиту. Це єдина компанія в Україні, аудитори якої сертифіковані асоціаціями аудиту. Вже другий рік поспіль компанія бере участь в утепленні будинків у місті Долині. Щодо технології виконання робіт — в першу чергу виконуємо роботу відповідно до дизайну, затвердженого замовником, і з дотриманням технологічних карт виробників будівельних матеріалів, вимогами яких є перевірка на довговічність системи. Ця система має лабораторні випробування, перевірені сертифікованою акредитованою лабораторією. Довговічність системи в комплексі — не менше ніж 25 умовних років».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати