Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Країна, що перемогла сміття і безробіття

Перші враження про Швецію в межах візиту присвяченого цілям сталого розвитку
16 травня, 10:40

Швеція планує стати першою у світі повністю «екологічною державою». На Генасамблеї ООН прем’єр-міністр Швеції Стефан Левен заявив, що уряд країни вже працює над тим, щоб Швеція стала першою у світі державою, яка повністю відмовилася від викопного палива. Перші кроки в цьому напрямку вже було зроблено у вересні. В бюджеті, представленому на розгляд урядові, зарезервовано майже $1 млрд на розвиток «зеленої інфраструктури» — встановлення сонячних панелей і будівництва вітрових електростанцій. Крім того, держава виділяє додаткові кошти на закупівлю «зеленого» громадського транспорту, і обладнання спеціальних сховищ електроенергії.

У бюджеті також передбачили витрати на дослідження та вдосконалення способів зберігання електроенергії.

Крім того, уряд країни готовий допомогти всім, хто захоче переобладнати свій будинок, зробивши його більш енергоефективним, встановивши, приміром, сонячні панелі на даху.


2011 РОКУ УРЯД ШВЕЦІЇ ПІШОВ НА УПРАВЛІНСЬКИЙ ЕКСПЕРИМЕНТ, РЕОРГАНІЗУВАВШИ МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ ТА МІНІСТЕРСТВО СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА В МІНІСТЕРСТВО ПІДПРИЄМНИЦТВА ТА ІННОВАЦІЙ

На додаток, до бюджету Швеції закладені кошти на екологічні проекти за кордоном — в тому числі і в країнах, що розвиваються, в Україні зокрема.

Однак експерти зазначають, що Швеції буде складно перейти на повністю екологічно чисту економіку. Розвинена індустріалізована країна, в якій живе і працює 10 млн чоловік, повинна відмовитися від використання викопного палива протягом декількох десятиліть.

У такий спосіб Швеція намагається продемонструвати іншим країнам важливість вирішення кліматичної проблеми в усьому світі. 

Цікаво, що чималу роль у цьому питанні зіграли політичні сили держави. З 1920 року уряд Швеції очолюють соціал-демократи і Партія Зелених, яка сформувалася з активістів, які виступали проти використання ядерної енергетики 35 років тому.


СПІВРОБІТНИКИ МІНІСТЕРСТВА ПІДПРИЄМНИЦТВА ТА ІННОВАЦІЙ ПЕРЕКОНАНІ: ОРІЄНТУВАТИСЯ ПОТРІБНО НА ПОКАЗНИК НАСЕЛЕННЯ З ВИЩОЮ ОСВІТОЮ, А НЕ НА ВВП. ЕКОНОМІКА МОЖЕ ПАДАТИ, МОЖЕ РОСТИ ЗАЛЕЖНО ВІД РИНКОВОЇ КОН’ЮНКТУРИ, А ЛЮДИ — ЦЕ НАЙПЕВНІША ІНВЕСТИЦІЯ

Загалом досвід Швеції унікальний. Але багато рішень цілком імлементуються в Україні. Як от, скажімо, використання твердих побутових відходів та біомаси  для обігріву житлового фонду, дбайливе лісове господарство, підтримка інноваційного бізнесу чи навіть будівництво електродоріг як от у Сандвікені.

І Україна, і Швеція є учасниками Глобальної ініціативи ООН щодо цілей сталого розвитку. В рамках цієї теми ПРООН України організували 5-денний навчальний візит до Швеції для представників місцевого самоврядування, уряду, парламенту та профільних асоціацій — малих міст, енергоефективних міст та ОТГ. В рамках візиту заплановані зустрічі з 6 міністерствами, громадськістю, бізнес-асоціаціями та урядовими інституціями, які відповідають за імплементацію цілей сталого розвитку. Вже зараз Швеція є країною з найвищим рівнем занятості в Європі. Але не збирається на цьому зупинятися. Комфорт громадян, зняття точок болю суспільства — як от купівля власного житла, та соціальна інтеграція мігрантів, освіта та енергозбереження — тут на першому місці.

«День» вдячний ПРООН України за надану можливість висвітлювати подію для наших читачів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати