Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Курс на майбутнє

У Львові розпочнеться будівництво ІТ-парку
13 липня, 11:20
ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

Вартість першої фази становитиме $95 млн  і триватиме орієнтовно 2,5 року. Друга фаза триватиме стільки ж, проте скільки коштуватиме — поки невідомо.

За словами СЕО Lviv IT Cluster Степана Веселовського, ІТ-парк розрахований на 8—10 тис. осіб. Хоча будівництво поблизу вулиць Стрийської — Івана Чмоли розпочнеться лише восени, однак більшість орендних площ першої черги будівництва вже продано зацікавленим ІТ-компаніям, таким як SoftServe, N-iX, GlobalLogic, Intellias, Perfectial. Загалом у Львові працює близько 20 тисяч ІТ-спеціалістів.

«Зараз у львівському ІТ-кластері 65 компаній, і ми добре знаємо своїх клієнтів, розуміємо потреби програмістів. Проведене нами дослідження показало, що ділянка на перетині вулиць Стрийської та Івана Чмоли є найкращою з точки зору логістики для програмістів у Львові», — розповів Андрій Павлів, голова наглядової ради Львівського ІТ Кластеру, співзасновник та СЕО компанії N-iX.

Концепція ІТ-парку в тому, щоб забезпечити середовище для учнів — лабораторії, куди можна запросити студентів, які навчаються на ІТ-спеціальностях з різних університетів. Саме тому основою ІТ-парку стане університет.

Проте ІТ-парк створюють не лише для айтішників. «Середовище повинне бути міждисциплінарним. Там ІТ повинно спілкуватися з бізнесом, з правом, філософією, мистецтвом та етикою. Там повинні бути програми з біоетики, етики технологій, ІТ-права і багато іншого», — зазначив Тарас Добко, перший віце-ректор УКУ. Які саме спеціальності вивчатимуть студенти УКУ на території IT-Park, наразі точно не вирішено. «Це можуть бути і бакалаврські, і магістерські програми. Хотілося б, щоб приходили люди, котрі вже засмакували працю в ІТ-сфері і приходили з конкретними цілями, які вони переслідують», — сказав Тарас Добко.

Протягом першої фази проекту заплановано збудувати 65 тис. м2 офісів, з яких 50 тис. м2 вже продано. «Нашою метою було не ділити проект на дуже багато фаз. Пріоритетним завданням є проектування і будівництво одразу шести восьмиповерхових будівель, які мають загальну орендну площу близько 70 тис. м2, мультифункціонального центру, який включатиме сервіси, розважальну зону, шопінг, великий фінтес-зал, а також дитячого садочку. Елемент, без якого ми не обійдемося — університет з лабораторіями. Плануємо, що все це ввійде в першу фазу і тривалість її будівництва буде приблизно 2,5 року. І це ще песимістичний сценарій», — розповіла Ольга Мандзюк, інвестиційний менеджер проекту.

При пошуку та залученні інвесторів особливу увагу приділяють баченню тієї чи іншої компанії. «Нам потрібні нові технології та інновації. Нам потрібні інвестори, які є частково і девелоперами. Якщо вони прийдуть зі своїми ідеями, ми будемо тільки раді. Це повинні бути компанії з чистою репутацією», — зазначила Ольга Мандзюк. Вона додала, що основними вимогами ЄБРР та Європейського інвестиційного банку, з якими зараз ведуть переговори, є не лише бізнесова, а й соціальна складова. Саме тому розширюють концепцію, розробляють нові архітектурні рішення. Зокрема, особливу увагу буде приділено питанням екології та енергоощадності.

«Сподіваюсь, що цей проект стане знаковим і перетворить частину Львова, де буде збудовано ІТ-парк, на new city center», — сказав Володимир Женчак, інвестор та девелопер Innovation District IT Park.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати