Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Назад до рахівниць?

Чи стане заборона 1С нокаутом для української бухгалтерії
17 травня, 17:26
МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

Чи можна вважати абсолютною «перемогою» указ Президента України Петра Порошенка від 15 травня, яким він  розширив спеціальні персональні економічні санкції на низку відомих російських IT-компаній та пов’язаних із ними українських юросіб?

КОМУ «ПЕРЕМОГА», А КОМУ І «ЗРАДА»

Зокрема, санкції запроваджено не лише проти російських соціальних мереж, а й щодо постачальників таких популярних ERP-систем, як ТОВ «1С» (постачає широко відому однойменну продукцію), ТОВ «Корпорація «Парус», ЗАТ «Галактика Центр». Інтернет-провайдерам забороняється надавати послуги з доступу користувачам мережі інтернет до ресурсів сервісів Mail.ru (www.mail.ru) і соціально-орієнтованих ресурсів «В контакте» (www.vk.com) та «Однокласники» (www.ok.ru).

Згідно з указом, інформує Інтерфакс Україна, санкції передбачають блокування активів — тимчасове обмеження права людини користуватися та розпоряджатися майном, що належить їй; обмеження торговельних операцій; запобігання виведенню капіталів за межі України; припинення виконання економічних та фінансових зобов’язань; обмеження чи припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування. Заборонено державні закупівлі у відповідних компаній; припинено видачу дозволів та ліцензій на завезення в Україну чи вивезення  з країни валютних цінностей, запроваджено обмеження на видачу готівки за платіжними картами; заборонено передачу технологій, прав на об’єкти права інтелектуальної власності.

У ПРОТИСТОЯННІ АГРЕСОРОВІ — ЦЕ АДЕКВАТНИЙ ЗАХІД

Указ Президента дістав досить скептичну оцінку навіть у лавах коаліції. «Поки що країна (Україна) не має такого досвіду. Такий досвід мають дуже мало країн світу, це Китай, Росія, Туреччина, які дозволяють собі блокувати різні інтернет-ресурси. Потрапляння до такого клубу не робить честі країні», — сказала журналістам у вівторок голова комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради Вікторія Сюмар. При цьому вона додала: «Проте в умовах інформаційної війни, за наявності доказової бази цей захід може бути зрозумілий».

Парламентарій порушила питання про наявність доказової бази для такого суворого заходу і попросила, аби СБУ таку доказову базу для переконливості надала. «Лише такі підходи можливі для обмеження інтернет-ресурсів», — заявила голова комітету, маючи на увазі передусім заборону на відповідні соціальні мережі. І справді, в умовах гібридної і, зокрема, інформаційної та пропагандистської війни обмеження на ворожі ЗМІ не видаються неадекватним заходом.

ШУКАЄМО АЛЬТЕРНАТИВУ

Трохи інакше розглядають у суспільстві і в бізнесі заборону на бухгалтерську систему 1С. На думку директора департаменту економічної політики ФРУ Сергія Саливона, санкції проти російського ТОВ «1С» не є перешкодою для подальшого використання його ERP-системи. «Строго кажучи, заборона на використання 1С указом не запроваджується. Але, на жаль, ДП «Єврософтпром», дочірня фірма російської «1С»,  теж потрапила до списку санкцій, — зазначає  Саливон. — Тобто купити новий продукт у неї не вийде. Не зрозуміло також, яким чином актуалізуватимуться вже куплені версії. Хоча варіанти є           — від створення якоїсь, приміром, білоруської «прокладки», до переходу на обслуговування українських підприємств на аутсорсингу в тій-таки Білорусі».

Очільник Офісу інвестиційної ради при Президентові України, екс-перший заступник голови Міністерства економічного розвитку і торгівлі Юлія Ковалів шукає альтернативу програмному продукту 1С, розробники і продавці якого підпали під українські санкції. Голова ради директорів компанії «Ефективні інвестиції» Ігор Ліскі заявив у коментарях до поста Коваліва, що реальної альтернативи 1С немає. «Точніше, вона є, але мільйони підприємств не зможуть швидко нікуди перейти просто фізично...», — уточнив підприємець.

Особливий підхід у юристів. Так, партнер юридичної фірми Axon Partners Олег Гелетканич зазначає, що указ президента про запровадження санкцій, спрямований проти діяльності російського бізнесу в Україні, «але його наслідки можуть змінити онлайн-життя і школяра Васі, який слухає музику через «ВКонтакте», і подруг моєї мами з «Однокласників», і бухгалтера, який використовує програму «1С» для роботи». «Інтернет створювався як місце свободи, тому повністю обмежити чи заблокувати доступ до ресурсу фактично неможливо через саму природу мережі»,       — вважає Гелетканич. Він також переконаний, що пересічного користувача неможливо покарати за наявність аккаунта на російських сайтах. «Ми не Північна Корея. Підпасти під відповідальність зможе хіба що провайдер, якщо буде встановлено, що з наданих йому IP-адрес можливий доступ до заборонених ресурсів», — припускає юрист. При цьому він все ж вважає, що українцям доведеться «відвикати від старих звичок і шукати альтернативу».

НЕ ВИКЛИК — ЗАГРОЗА

«День» провів невеличке опитування власними силами. Директор Інституту постінформаційного суспільства, співзасновник громадської платформи «Нова країна» Андрій Заблоцький сказав «Дню»: «Рішення СНБО і указ Президента не забороняють використання 1С. Накладаються лише санкції на компанії, які володіють цими системами. Коли основна економічна система країни належить агресорові і будь-якого дня після оновлення може атакувати, то це для нас навіть не виклик, а реальна загроза. Те, що ми зробили сьогодні, слід було зробити ще чотири роки тому. Чому це не було зроблено, вже інше питання. І не дуже зрозуміло, чому країна-агресор досі ще не обрушила нашу економіку і податкову систему. І поки всі контрагенти цієї системи не буде від неї відключено, такий ризик залишається. Отже, це рішення більше протидіє колапсу у нашій економіці, ніж його провокує».

Голова парламентського комітету з фінансів і банківської діяльності Сергій Рибалка, відповідаючи на запитання «Дня», сказав: «Я вважаю, що санкції до країни-агресора слід запроваджувати. Але і у фінансово-банківському секторі, і в соціальних мережах держава повинна робити все можливе, аби не потерпіли підприємства і фізичні особи, яких це може торкнутися. Аналогічна проблематика є у фінансово-банківському секторі, де дуже велика частка російських банків. Але ми вважаємо, що санкції потрібно запроваджувати так, щоб українці не відчували їх на собі, а відчувала країна-агресор. Якщо, приміром, забороняють програму 1С, то, на мою думку, люди, які готували відповідний указ, повинні були використовувати якісь важелі, аби не потерпів ні бізнес, ні фізичні особи. Тому що саме вони сплачують податки до бюджету і саме за їх рахунок сьогодні живе країна.  Якщо сьогодні щось забороняється, то має бути і альтернатива, якою могли б користуватися громадяни. Якщо вона є — це добре».

«РЕАЛЬНОЇ АЛЬТЕРНАТИВИ 1С НЕМАЄ»

«Заборона системи 1С може дуже негативно позначитися на бізнесі, — наголосив у коментарі  «Дню» народний депутат (БПП) Олександр Кірш. — Заборонено не лише 1С, заборонено «1С -Мультимедіа Україна», «Парус», «Софтлайн Груп «Україна», «Галактика центр» і всі постачальники бухгалтерських послуг України нібито з міркувань національної інформаційної безпеки. Я гадаю, інформбезопеку це не посилить, а бухгалтерський облік в Україні поховає. Навіть якщо вдасться користуватися тими програмами, які вже куплено, то потрібно їх постійно оновлювати, підтримувати. А тепер підтримка і оновлення будуть незаконні. Але без них самим програмам гріш ціна».

«Якщо бухгалтери все ж ризикнуть їх використовувати з-під поли, то це загрожує їм тим, що звітність, надану на базі  заборонених програм, податкова і Мінфін можуть вважати не поданими і неприйнятими, — робить висновок народний депутат. — Тож реальної української альтернативи 1С немає. Вельми сподіваюся, що цю дурість скасують. З Верховною Радою ніхто не радився, через комітет це не проходило. На мій погляд, це безграмотне і дуже небезпечне рішення. Держбюджет зазнає збитків не лише тому, що всі заборонені фірми були українськими платниками податків. Тепер взагалі незрозуміло, як вести бухгалтерський і податковий  облік підприємствам України. На рахівницях це зробити неможливо. Незрозуміло взагалі, як сплачувати в Україні податки, не маючи електронної первининної документації, до якої всі звикли. Проблема в тому, що їм просто немає альтернативи. Exel? Але ж це несерйозно. Це ті ж рахівниці, тільки електронні. Міняти 1С нема на що. Не можна ж одним ударом відправляти в нокаут всю бухгалтерію країни».

 ВІДПОВІДЬ РОСІЯН

В Адміністрації Президента заявили про DDOS-атаку сайту Президента України після публікації указу про блокування роботи низки російських сайтів. «З 15.15 ми бачимо відповідь росіян на указ президента, де згадується закриття доступу до російських соцмереж. Інтернет-сайт президента зазнає організованої атаки — ми бачимо імітацію переходів і DDOS-атаки з ресурсів Яндекса і VK, що створює штучний трафік, аби завантажити і «покласти» сервери АП», — зазначає в своєму коментарі на «Фейсбуці» заступник голови АП Дмитро Шимків і додає: фахівці АП тримають ситуацію під контролем, загрози для інтернет-ресурсу немає.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати