Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Не продається!»

Чому великий розпродаж держмайна знову відкладається?
01 жовтня, 18:56
ФОТО RBC.UA

Цього року від приватизації уряд розраховував отримати до бюджету рекордну суму  — понад 21 млрд грн. Натомість за перші півроку 2018-го Фонд держмайна перерахував до бюджету лише 50 млн грн. Це мізерні 0,2% від річного плану. Проте в Фонді переконують: надолужать наступного року! І вже готують до продажу 20  великих підприємств. За державне майно знову планують виручити чималу суму — 17,1 млрд грн.

У профільному Фонді виправдовуються: обіцяні заводи та фабрики не продали вчасно через затримки з ухваленням нового законодавства. «Ще 2017-го року був розроблений новий Закон про приватизацію. І ми щиро сподівалися, що депутати встигнуть його ухвалити ще торік. Аби 2018-го ми вже почали працювати по-новому, — розповідає в.о. голови Фонду державного майна України Віталій Трубаров. — На жаль, цей процес затягнувся. Документ фактично запрацював аж у травні. І ми втратили півроку, останнім часом Фонд практично нічого не продавав».

Проте Фонд держмайна нарешті отримав фундамент для подальшого масштабного приватизаційного процесу, переконує Трубаров. Тож невдовзі обіцяє надолужити. Перші великі аукціони, зокрема з продажу державної енергогенеруючої компанії Центренерго, анонсують уже на цю осінь. Тож до кінця 2018-го ще сподіваються вторгувати 8—9 млрд грн. А решту з 20-ти підприємств мріють реалізувати вже з лютого наступного року.

«Орієнтовно з лютого по червень 2019-го кожне з цих 20-ти підприємств буде виставлено на торги. Тож «красиві продажі» ми будемо бачити лише в цей період часу, — анонсує Віталій Трубаров.  — Хотілося б уникнути поспіху. Якщо будемо поспішати, втратимо головне. А головне для нас — підготувати об’єкти до продажу так, щоб вторгувати найбільше».

У Фонді переконують: потенційні інвестори, зокрема іноземні, всерйоз зацікавлені українськими держактивами. «До Центренерго є значний інтерес з боку іноземних інвесторів. Тож ми очікуємо на хороші торги. Стартову ціну визначать трохи пізніше. Але загалом цього року від приватизації до бюджету плануємо залучити 8—9 млрд грн, з них орієнтовно 2 з лишком млрд грн. — від малої приватизації», — деталізує керівник ФДМУ.

Та фахівці поки не вірять у «красиві продажі». Внесені в список підприємства безуспішно намагаються продати роками. Як, наприклад, Одеський припортовий завод чи те ж Центренерго. Тож потенційні інвестори заяви про обіцяний розпродаж уже сприймають скептично.

«Коли ти іноземному інвестору кажеш: дивіться, скоро буде отака приватизація, цікаво? А він каже: слухайте, ми це вже чули багато разів, — розповідає директор аналітичного департаменту інвестиційної компанії Dragon Capital Андрій Безп’ятов. — Я вважаю, що наступного року великих об’єктів під час виборів не буде продано».

І так низькі шанси на продаж держмайна зменшують саме вибори. Мовляв, купувати щось до їх завершення не ризикнуть навіть відчайдушні інвестори, вважають експерти. Змінити ситуацію під силу хіба успішному й прозорому конкурсу з продажу «Центренерго». Бізнес хоче побачити докази, що Україна справді готова продавати, зауважують у профільних асоціаціях.

«Чесно кажучи, створити реальний попит на держпідприємства буде непросто. Ми, як бізнес-спільнота, радше хочемо дивитися на реальні справи, результати і потім робити висновки», — зазначила виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев’янко.

Фахівці наголошують: для успішної приватизації потрібні насамперед політична воля й зростаюча економіка. А з цим поки сутужно. Крім того, номінально державна власність — насправді під контролем фінансово-політичних груп.

«Для багатьох це дуже зручна річ — щоб його не продавати, щоб хтось цим користувався на свою користь», — відзначає Андрій Безп’ятов.

Цей факт підтверджують і в Фонді держмайна. «Приватизації підлягають 900 підприємств. З них великими об’єктами можна вважати трохи більше ніж 60. 20 із них продамо в 2018—2019 рр. Залишиться 40. Решта  — об’єкти малої приватизації, — каже Трубаров. — Але досить багато об’єктів є списку підприємств, заборонених до приватизації. І більшість з них потрапили туди з надуманих причин. Як правило, робилося це для того, щоб якісь люди чи сили могли на них паразитувати».

Як наслідок, доходи в казну дають лише зо два десятки держпідприємств... «Реальних платників податків із держсектору в нас не більше ніж 20. Це ті державні підприємства, хто платить податки. Решта — збиткові. Тож навіщо країні тримати таку кількість збиткових підприємств? Їх треба якомога швидше приватизувати», — наполягає Віталій Трубаров.

Та поки що крім «Центренерго» та Одеського припортового, уряд розраховує продати низку обленерго і теплоелектроцентралей, «Азовмаш», «Турбоатом» та інші великі й малі підприємства. За всі наступного року розраховують вторгувати понад 17 мільярдів гривень. Та аналітики в двозначну суму за підсумками року не вірять.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати