Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Північний потік-2 як ніколи близький до провалу

Одіозний газопровід Росії не зміг обійти енергетичне законодавство ЄС
18 травня, 19:15

Трубопровід хоч і обхідний, та європейське законодавство обійти не зміг... Федеральне мережеве агентство Німеччини відхилило заявку росіян на звільнення від регулювання ЄС.

«Маємо велику перемогу у Берліні: німецький незалежний регулятор Bundesnetzagentur прийняв остаточне рішення про відмову надати проекту Північний потік-2 виняток із законодавства ЄС! Навіть якщо тепер долю Nord Stream 2 вирішуватиме німецька Феміда, Україна вдячна Німеччині за солідарність», — повідомив посол України в Німеччині Андрій Мельник.

Це означає, що навіть, якщо трубопровід таки добудують, то Кремль зможе використовувати його лише наполовину. Іншу половину потужності мають віддати альтернативним постачальникам. Такі правила на ринку ЄС.

В Україні рішення німецького регулятора вітають. Однак фахівці попереджають: розслаблятися зарано. Треба боротися за те, аби Північний потік-2 узагалі не добудували. Лише в такому разі українська ГТС збереже своє стратегічне значення.

«Регулятор прийняв єдине правильне рішення. Воно означає, що на проект Північний потік-2 на німецькій території мають у повній мірі поширюватися правила оновленої газової директиви ЄС. Це ще не остаточна перемога й це ще не вб’є Північний потік-2 як проект. Але це дуже важливо, оскільки вона фактично вибудовує позицію європейської сторони», — коментує рішення регулятора радниця голови правління НАК «Нафтогаз України» Олена Зеркаль.

Європейські правила передбачають, що газопровід не може використовуватися монопольно. Доведеться ділитися з альтернативними постачальниками.

«Це значить, що якщо навіть газопровід буде побудований, то Газпром не зможе на всі 100% використовувати його потужність. Максимум, на що він може розраховувати — це половина», — пояснює радник голови правління НАК «Нафтогаз України», директор з розвитку Федерації роботодавців нафтогазової галузі Вадим Гламаздін.

За таких обставин проект в умовах низьких цін на газ не окупиться в найближчі років 30, а то й узагалі, вважає президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар.

«Геополітичне банкрутство Газпрому настає. А за ним і тотальний крах путінських відкатопроводів», — прогнозує експерт.

Утім, аби використати хоча б половину труби, газопровід спочатку треба добудувати. Торік через американські санкції це не вдалося. Та Кремль все ж не полишає спроб завершити проект. Два російських судна, теоретично здатних на це, уже дісталися Балтійського моря. І хоч на добудову може знадобитися чимало часу, в разі завершення проекту Україні загрожуватиме зупинка транзиту російського газу.

Це яскраво засвідчив досвід першого Північного потоку, нагадують у Нафтогазі.

«Коли будували Північний потік-1, Україні російська сторона обіцяла, що це будуть нові обсяги газу. І на транзит територією це не вплине. Це виявилося неправдою. Все було знято з українського напрямку», — нагадує голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Тож розслаблятися Україні зарано. В наших інтересах, аби Північний потік-2 узагалі не добудували.

«Україні точно не час розслаблятися. Необхідно продовжувати дипломатичні й експертні зусилля для того, щоб остаточно зупинити будівництво. Україні треба працювати і в Європі, і в Вашингтоні зараз дуже напружено для того, щоб протистояти багатомільйонним інвестиціям і Газпрому, і компанії Північний потік-2, і зусиллям багатьох дипломатів з німецького й російського боку. Маємо сконцентруватися на тому, щоби остаточно зупинити проект, щоб були введені санкції, які унеможливлять завершення будівництва», — упевнений директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Це поки реально. Адже по амбіціях Газпрому суттєво б’ють економічна криза та американські санкції, запроваджені торік у грудні. Крім того, Вашингтон анонсував новий удар по російському проекту — якщо Москва все ж не полишить спроб завершити трубопровід самотужки.

«Санкції США мають зараз вирішальне значення для блокування будівництва, — зазначає Олена Зеркаль. — Як відомо, російський трубоукладчик «Академік Черський» вже зайшов у німецький порт Мукран, де знаходиться логістичний центр Nord Stream 2 AG та зберігаються матеріали для завершення будівництва. Наші американські партнери запевняють, що Газпрому не вдасться задіяти свій флот без ризику для всієї компанії та її акціонерів потрапити під жорсткі санкції США».

«Для нас єдиний варіант повністю захиститися від Північного потоку і повністю захистити наш транзит полягає в тому, щоб не дати фізично добудувати цей газогін», — додає Вадим Гламаздін.

Якщо це вдасться, проект вартістю понад 11 млрд доларів так і залишиться на дні моря незавершеним, а українська ГТС збереже своє стратегічне значення для ЄС.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати